Biocheminiai testai

http://www.irishequinecentre.ie/Test/findTest?testName=Biochemistry

Biocheminiai testai yra dažnai naudojami identifikuojant bakterijas ir mieles, nes skirtingos rūšys naudoja skirtingus fermentus. Šie biocheminiai testai sukurti aptikti organizmų naudojamus fermentus. Vienas biocheminių testų tipas – aminorūgščių katabolizmo fermentų, susijusių su dekarboksilinimu ir dehidrogenacija, aptikimas.

Kitas naudojamas biocheminis testas – fermentacijos testas. Teste naudojama terpė turi baltymų, vienos rūšies angliavendenių, pH indikatorių. Testas atliekamas apverstame Durham mėgintuvėlyje, kuris naudojamas dujų surinkimui. Bakterijos, inokuliuotos į mėgintuvėlį, naudoja baltymus ar angliavandenius kaip anglies ir energijos šaltinį. Jei jos katabolizuoja angliavandenį ir gamina rūgštį, pH indikatorius pakeičia spalvą. Kai kurie organizmai gamina ne tik rūgštį, bet ir dujas. Burbuliavimas Durham mėgintuvėlyje parodo dujų formavimąsi.

 http://www.irishequinecentre.ie/Test/findTest?testName=Biochemistry

Pavyzdys. E. coli fermentuoja angliavandenį sorbitolį. Patogeninis E. coli O157 kamienas šio angliavandenio nefermentuoja. Ši savybė leidžia atskirti patogeninį kamieną nuo nepatogeninio, komensalinio (natūralios žmogaus mikrofloros dalis) E. coli.

Kai kuriais atvejais vieno organizmo gaminami šalutiniai produktai gali būti panaudoti kaip anglies ir energijos šaltiniai kitos rūšies organizmų. Acetobacter bakterijos oksiduoja etanolį, kurį gamina mielės. Propionibacterium gali panaudoti kitų bakterijų gaminamą pieno rūgštį. Propionibakterijos pereinamojoje Krebso ciklo reakcijoje pakeičia pieno rūgštį į piruvo rūgštį. Krebso ciklo metu pagaminama propiono rūgštis ir CO2. Propiobakterijos naudojamos šveicariško sūrio gamyboje, nes sūrio skylutės formuojasi dėl susikaupusių CO2 dujų.

https://www.pinterest.com/pin/546835579734865043/

Biocheminiai testai naudojami identifikuojant ligas sukeliančias bakterijas. Visos aerobinės bakterijos naudoja elektronų transporto grandinę (ETG), bet ne visos ETG yra vienodos. Vienos bakterijos turi citochromą c, kitos jo neturi. Tos, kurios turi cyt c, tai citochromo c oksidazė yra paskutinis fermentas, kuris perkelia elektronus deguoniui. Oksidazės testas yra naudojamas greitam Neisseria gonorrhoeae (bakterija, sukelianti gonorėją) identifikavimui. Neisseria turi citochromo oksidazę. Oksidazės testas taip pat gali būti panaudotas atskiriant gramneigiamas lazdeles: Pseudomonas – oksidazės testas teigimas, Escherichia – oksidazės testas neigiamas.

http://microbeonline.com/oxidase-test-principle-procedure-and-oxidase-positive-organisms/

Shigella sukelia dizenteriją (storosios žarnos uždegimas). Shigella atskiriama nuo E. coli atliekant biocheminius testus. Ne kaip E. coli, Shigella negamina dujų iš laktozės ir neturi fermento laktato dehidrogenazės.

Salmonella bakterijos yra atskiriamos nuo E. coli dėl vandenilio sulfido (H2S) gaminimo. Vandenilio sulfidas yra atpalaiduojamas, kai bakterijos iš aminorūgščių pašalina sierą. H2S jungiasi su geležimi ir suformuoja juodas nuosėdas mitybinėje terpėje.

 https://www.studyblue.com/notes/note/n/micro-final-exam-for-lab/deck/8803749

Sekit ir dalinkitės. Nauji įrašai kiekvieną pirmadienį, trečiadienį ir penktadienį. Iki kito susitikimo :)

chekas

Informacijos šaltiniai:
  • Gerard J. Tortora, Berdell R.Funke, Christine L. Case. "Microbiology. An Indtroduction". 11th edition. p 135-137

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą