Metaboliniai keliai

http://biochemicalpathwayswallchart.blogspot.lt/2010/10/roche-biochemical-pathways-wall-chart.html
Ne, ne, aš niekur nedingau :D Dėl nenumatytų priežasčių pirmadienį nepavyko parašyti įrašo. Šį kartą pereisime prie tikrojo metabolizmo - pradėsime kalbėti apie metabolinius kelius.

Organizmai atpalaiduoja ir kaupia energiją ne vienu pliūpsniu, o per kontroliuojamų reakcijų eigą. Jei visa energija būtų išleista vienu metu, kaip didelis kiekis šilumos, tai ji negalėtų būti panaudota cheminių reakcijų vyksmui ir apskritai pažeistų pačią ląstelę. Kad organizmai iš cheminių dalelių išgautų energiją ir ją kauptų cheminiu pavidalu, jie perduoda elektronus nuo vienų dalelių kitoms per seriją oksidacijos-redukcijos reakcijų.

Ląstelėje vykstančių fermentų katalizuojamų cheminių reakcijų seka vadinama metaboliniu keliu. Čia matote hipotetinį metabolinį kelią, kai iš medžiagos A per 5 reakcijas gaunamas produktas F.


Pirmasis žingsnis – molekulės A virtimas į molekulę B. Lenkta rodyklė rodo, kad kofermento NAD+ redukcija į NADH įvyko šios reakcijos metu (vienu metu vyko 2 reakcijos). Iš molekulės A „išėjo“ elektronai ir protonai (H+).

Trečiojoje stadijoje taip pat vyko 2 reakcijos. Kai molekulė C paverčiama į molekulę D, ADP yra paverčiama į ATP, reikalinga energija gaunama iš molekulės C, kai ji tampa molekule D. 

Molekulės D virtimas į molekulę E yra abipusė reakcija, kuri rodoma dviguba rodykle. Molekulė E gali virsti ir molekule D. 

Penktojoje reakcijoje rodyklė einanti nuo O2 rodo, kad reakcijai įvykti yra reikalinga deguonies molekulė. Rodyklės einančios link CO2 ir H2O rodo, kad šios medžiagos susidaro kaip antriniai reakcijos produktai, papildomai su galutiniu produktu F.

Antriniai produktai (kaip šiuo atveju CO2 ir H2O) dar vadinami šalutiniais produktais.

Kiekvieną metabolinio kelio reakciją katalizuoja specifinis fermentais. Dažnai jo pavadinimas rašomas šalia rodyklių.

https://www.pinterest.com/pin/90001692531361163/

Sekit ir dalinkitės. Nauji įrašai kiekvieną pirmadienį ir ketvirtadienį. Iki kito susitikimo :)

chekas

Informacijos šaltiniai:
  • Gerard J. Tortora, Berdell R.Funke, Christine L. Case. "Microbiology. An Indtroduction". 11th edition. p 121
P.S. All foreign readers are now able to translate a blog with a button on the right side of the blog :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Follow by Email