"Formulė-1"

https://uk.pinterest.com/pin/467107792582420384/
Atėjo metas mano „Asmeninio“ skyrelio įrašui. Šį kartą jis visiškai nesusijęs su mikrobiologija, tačiau susijęs su mano viena didžiausių aistrų – „Formulė-1“.

Turbūt nedaugelis pagalvotumėt, kad tokia mergina kaip aš galėtų būti F1 fanė. Ir F1 žiūriu net ne dėl to, kad man lenktynininkai yra gražūs. Aš greičiau išvardinčiau 20 pasaulio F1 čempionų pavardes nei visų 20 aminorūgščių pavadinimus (ir net suabejojau, ar išvis man pavyktų išvardinti visas 20 aminorūgščių), o kiekvienas F1 savaitgalis man yra šventas. Lenktynes praleidžiu tik išimtinais atvejais, o jei nepavyksta jų pažiūrėti tiesiogiai, nesijungiu facebook‘o ar naujienų portalų tol, kol nepasižiūriu lenktynių pati. Ir tai visiškai tiesa. Mano šeima jau pratus, kad turi derintis prie lenktynių savaitgalio tvarkaraščio, o kartais viešose vietose ar svečiuose tenka prašyti, kad leistų įsijungti lenktynes.

Kaip viskas prasidėjo? Net nebepasakyčiau kada tiksliai, bet tuo metu mokiausi pradinėse klasėse (tai maždaug 2002, gal 2003 metais). Neturėdama ką veikti, junginėjau televizoriaus kanalus ir akis užkabino automobilių lenktynės. Tada mažai dar ką apie tai žinojau, bet pirmavo raudonasis bolidas, rodė nemažai lenkimų, net ir avarija įvyko ir... man patiko. Nenuostabu, kadangi pirmąsias mano matytas lenktynes laimėjo raudonasis Ferrari, vairuojamas Michael Schumacher, ši ir tapo mano mėgstamiausia komanda, o mėgstamiausias lenktynininkas – žymusis raudonasis baronas. 

Net ir būdama visišku vaiku, pradėjau googlintis tuo metu lenktyniaujančius pilotus, komandas, „Formulės-1“ istoriją bei taisykles. Nejučiomis vis labiau įsitraukiau į F1 pasaulį ir tapau tikra jo fanatike. Net ir sieną savo kambaryje buvau nusikabinusi F1 plakatais ir nuotraukomis (iki kol buvo atliktas remontas). Visokie aerodinaminiai ir kitokie dalykai man yra tamsus miškas (nes apskritai fizika man yra tamsus miškas), tačiau net ir apie šiuos dalykus pasiskaitau, kad bent nors kiek supračiau, kaip veikia bolidai.

 Mano kambario siena

O dabar apie mano favoritus (ir vieną antifavoritą) :) 

Mėgstamiausi lenktynininkai

Jau minėjau, kad vienas mėgstamiausių – legendinis Michael Schumacher. Taip, jis nebuvo tobulas, taip, jis pridaręs klaidų ir kontroversiškų veiksmų. Jis yra tas lenktynininkas, kuris nepaliko abejingų – vieniems jis patiko, kiti jo nemėgo. Tačiau kad tai talentingas lenktynininkas, nuginčyti negali niekas. O įvykusi tragedija... net nesinori tikėti, kad tai yra tiesa.

 https://twitter.com/schumiforeverf1/status/285728388931543041

Iš dabar lenktyniaujančių lenktynininkų, vienas labiausiai patinkančių yra Kimi Raikkonen. Iš išorės šaltas atrodantis suomis demonstruoja gražų vairavimą, pateikia įsimintinų lenktynių momentų. Jau vien ką pasako sezonas, kurį jis laimėjo (apie šį sezoną šiek tiek vėliau). Kimis yra toks lenktynininkas, kuris tiesiog atlieka savo darbą, jis žino geriausiai, ką jam reikia padaryti, ir nemėgsta, kai jam pasako kitaip (arba kai komanda sako komentarus ne vietoje („Don‘t talk to me in the middle of the corner“)). Gal tai ir nėra pati geriausia savybė, tačiau jis įrodė, kad ir taip besielgdamas vis tiek gali būti tarp geriausių. Geriausiai jį apibūdina epizodas, kurį turbūt žino net ir ne F1 fanai, kai Malaizijos lenktynių metu 2009 metais, kai dėl stipraus lietaus lenktynės buvo sustabdytos, visi laukė, kol jos bus atnaujintos, o jis jau persirengė ir pradėjo valgyti ledus :D (lenktynės atnaujintos taip ir nebuvo)

 http://bleacherreport.com/articles/151584-the-malaysian-gp-2009-the-kimi-pov 

Kitas puikus lenktynininkas – Sebastian Vettel. Tiesiog negaliu nustoti žavėtis jo talentu. Jo debiutas 2007 metais, kai JAV lenktynės pakeitė traumuotą Robert Kubic, yra nepamirštamas. Jau pirmose savo lenktynėse pelnė taškų (o tuo metu taškai buvo skiriami 8 pilotams, o ne 10, kaip dabar) ir parodė, kad nors ir jaunas, parako turi. Vettelis iki šiol yra jauniausias F1 čempionas. Taip, buvo momentų jo karjeroje, kai jis užmigo ant laurų, per daug pasitikėjo savimi, buvo užrietęs nosį, tačiau vėlgi, negalima ginčytis, jis yra talentingas lenktynininkas. Labai pradžiugino jo perėjimas į Ferrari komandą 2015 metais. Pernai metų sezonas nebuvo geras (nei vienos pergalės), bet šiame sezone visas lenktynes baigė Top 3 (dvejas iš jų ir laimėjo). Tikėkimės, taip bus ir toliau.

http://7-themes.com/6988481-sebastian-vettel-2013.html

Nemėgstamiausias lenktynininkas

Iš dabar lenktyniaujančių toks yra tik vienas – Lewis Hamilton. Nors kaip ir lenktynininkas, jis nėra prastas, tačiau pridaro nemažai nesportinių klaidų. Kad ir šių metų Bahreino lenktynės, kai jis akivaizdžiai blokavo ir trukdė įvažiuoti į techninio aptarnavimo zoną savo varžovui – Daniel Ricciardo. O kadangi buvo momentų, kai įvairios panašios klaidos buvo daromos Kimio atžvilgiu ir taip jam sugadindavo lenktynes (sukelta avarija techninio aptarnavimo juostoje būtų vienas to pavyzdys) be abejo jis ir tapo vienas nemėgstamiausių. Tiesa, kartą klaidą padarė ir Kimio naudai, kai lemiamose lenktynėse nuspaudė ne tą mygtuką ir pralošė čempiono titulą Kimiui.

http://www.telegraph.co.uk/sport/columnists/kevingarside/2302749/Canadian-Grand-Prix-Lewis-Hamilton-says-that-his-Montreal-pit-crash-was-just-unfortunate.html
Kimi rodo Lewis į šviesoforą aptarnavimo juostoje po įvykusios avarijos

Mėgstamiausia komanda

Ja vis dar ir liko raudonieji Ferrari. Išlikau jiems ištikima net ir nesėkmingiausiais sezonais. Bet ei, net ir tada jie beveik visose lenktynėse pelnydavo taškų. Be to, ši komanda labiausiai besidžiaugianti pergalėmis – kai jau užgroja Italijos himnas, jį džiaugsmingai traukia visa komanda, dažnai vedama jiems diriguojančio piloto (na aišku, Kimis to niekada nėra daręs). Jei šį sezoną Kimis daugiau pasistengs, italų taktikos ir strategijos nenuvils, tai Ferrari tikrai parodys, kad ji yra Top komanda.

http://english.astroawani.com/malaysia-photos/sebastian-vettel-wins-2015-formula-1-malaysia-grand-prix-2229

Mėgstamiausia trasa

Jei galėčiau laisvai rinktis, kurias lenktynes norėčiau pažiūrėti gyvai, tai be abejo būtų lenktynės Spa trasoje, Belgijoje. Lenktynės šioje trasoje niekada nenuvils – joje yra klastingų posūkių, reikalaujančių gero pilotų pasirengimo, dažnai iškrentantis lietus ar permainingas oras, kuris sudrumsčia lenktynių baigtį, avarijos, saugos automobilio stadijos... Iškovota Pole pozicija kvalifikacijoje atrodo beveik niekada negarantuos, kad lenktynes laimės būtent tas lenktynininkas, o tai aišku prideda ir įdomumo faktorių žiūrovui. 

http://www.statsf1.com/en/circuit-spa-francorchamps.aspx 

Geriausias sezonas

Jau minėtasis 2007 metų sezonas. Kimi perėjo iš McLaren komandos į Ferrari ir jau pirmose lenktynėse pelnė pergalę, lyg pažymėdamas, kad šį sezoną ir laimės. Nuolatiniai pasikeitimai lyderio pozicijose, kai net paskutinėse lenktynėse trys lenktynininkai galėjo tapti čempionu. Ir beje, juo tapo mažiausius šansus turėjęs Kimi. Likus dvejoms lenktynėms, jis nuo Lewis Hamilton atsiliko 17 taškų, tačiau šis, prieš paskutinių lenktynių nebaigė, o Kimi pelnė pergalę. Paskutinėje kvalifikacijoje Lewis iškovojo Pole poziciją ir atrodo šansai Kimiui laimėti čempiono titulą liko tik teoriniai. Tačiau Hamiltonas jau pirmuose posūkiuose padarė klaidą, taip nukrisdamas į peletono galą ir iki lenktynių pabaigos pasiekė tik 7 vietą, Kimi pelnė dar vieną puikią pergalę ir 1 tašku laimėjo čempiono taurę.

https://www.sportskeeda.com/f1/an-enigma-known-as-kimi-raikkonen-2

Be visa ko, Robert Kubica avarija Kanadoje, puikus Sebastian Vettel debiutas, skandalai, iš kurių vienas žinomiausių, šnipinėjimo istorija, dėl kurios McLaren komanda buvo diskvalifikuota. O dar Fernando Alonso parodė naujokėliui Lewis Hamilton kur jo vieta (Vengrijos didžiojo prizo kvalifikacija, jei nežinot, apie ką aš čia). Na tikrai, sezonas buvo kupinas įvykių ir liko įtemptas iki pat paskutinių ratų. 

Apie F1 atrodo galėčiau rašyti ir rašyti, bet gal jau ir užteks. Būtų įdomu sužinoti, gal tarp mano skaitytojų taip pat yra F1 fanų? 

https://imgflip.com/tag/spa

Sekit ir dalinkitės. Nauji įrašai kiekvieną pirmadienį ir ketvirtadienį. Iki kito susitikimo :)

chekas

P.S. Berašydama šį įrašą, nuolat dariau klaidą - "lenktyninkas" :D

P.P.S. All foreign readers are now able to translate a blog with a button on the right side of the blog :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą