Mokslo naujienos: vadovėlius keisiantis mikrobas

http://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(16)30263-9

Aš jau ne pirmą kartą, per savo studentavimo metus, įsitikinau, kad biologijoje ir apskritai gamtoje 100% neegzistuoja. Tą puikiai įrodo ir vienas unikalus vienaląstis eukariotas.

Nuo pat mokyklos mums kalama į galvas, kad mitochondrija yra eukariotinės ląstelės energijos generatorius ir be šios organelės eukariotinė ląstelė neišgyventų (visai kaip ir šiuolaikinis jaunimas be elektros). Tačiau naujausi tyrimai rodo, kad tai nebūtinai yra tiesa. Vieno iš mokslininkų šinšilos žarnyne buvo rastas vienaląstis pirmuonis, kurio ląstelėje mitochondrijos nėra. Šis organizmas priskiriamas Monocercomonoides genčiai, kuriai būdingas gyvenimas aplinkoje, turinčioje mažai deguonies.

Mitochondrija
https://www.umdf.org/what-is-mitochondrial-disease/

„Tose aplinkose, kur yra maži deguonies kiekiai, eukariotams būdingos sumažintos mitochondrijų formos. Tačiau vis tiek buvo manoma, kad mitochondrijų atliekamos funkcijos yra būtinos eukariotinei ląstelei. Mes aprašėme eukariotinį mikrobą, kuris išvis neturi mitochondrijų“ – teigia viena iš tyrimo bendraautorių Anna Karnkowska.

http://www.biol.uw.edu.pl/zsgr/zaklad/ania_karnkowska.html

Gyvūnų žarnynuose gyvenančiomis ląstelėmis mokslininkai buvo susidomėję dėl mažo deguonies kiekio žarnyne, tad be abejo yra įdomu, kaip mikrobai prisitaikę gyventi tokiomis sąlygomis. Kai tyrėjai ieškojo ląstelių be mitochondrijų, jie atrado, kad ląstelės, esančios maistinėmis medžiagomis turtingoje, mažai deguonies turinčioje aplinkoje, sumažina mitochondrijų ar kitų organelių kiekį iki neapčiuopiamo, neaptinkamo. Manoma, jog neturint mitochondrijų, maistinės medžiagos iš aplinkos tiesiogiai patenka į ląstelę ir šios medžiagos tiesiogiai apdorojamos fermentų, be mitochondrijų pagalbos.

Mitochondrijos ne tik verčia maistines medžiagas į energiją, bet ir tiekia sieros bei geležies junginius kitoms ląstelės dalims. Manoma, kad Monocercomonoides apeina šią mitochondrinę funkciją, turėdami sieros pernašos sistemą citozolyje (citoplazma be organeliu, tiesiog ląstelės užpildas).

http://interestingengineering.com/organism-found-rewrite-biology-textbooks/

Ir anksčiau buvo manyta, kad mokslininkams pavyko rasti ląstelę be mitochondrijų, bet tuomet paaiškėjo, kad jos yra, tačiau labai labai mažo dydžio ir sunkiai aptinkamos. Jei šis naujas atradimas bus patvirtintas, jis pakeis dabartinį supratimą, apie esminius procesus, vykstančius ląstelėje: vis dėlto manoma, kad šios organelės yra itin svarbios – tai kaip mikrobams pavyksta išgyventi jų neturint?

Iki kito susitikimo :)

chekas

Informacijos šaltiniai
  • http://interestingengineering.com/organism-found-rewrite-biology-textbooks/
P.S. All foreign readers are now able to translate a blog with a button on the right side of the blog :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą