Cheminiai metodai. Dezinfektanto įvertinimas

https://plantcaretoday.com/chemical-storage-cabinet.html
Mikrobų augimo kontrolei cheminiai agentai yra naudojami tiek gyvų audinių, tiek negyvų daiktų dezinfekcijai. Deja, bet tik nedidelė dalis cheminių agentų išties sterilizuoja paviršius – dauguma jų tik sumažina mikrobinę populiaciją iki saugaus lygio arba pašalina vegetatyvines patogeninių organizmų ląsteles. Labai svarbu parinkti tinkamą cheminį agentą. Nei vienas dezinfektantas nėra tinkamas visiems atvejams (nėra universalaus).

Efektyvios dezinfekcijos pagrindas
Vien tik perskaitę etiketę, galime nemažai sužinoti apie dezinfektanto savybes. Įprastai etiketėje yra nurodoma prieš kokius organizmus dezinfektantas veiks. Reikia prisiminti, kad yra svarbus ne tik dezinfektanto tipas, bet ir jo koncentracija, todėl gamintojas privalo nurodyti ir ją.

Renkantis dezinfektantą yra svarbu ir kokia medžiaga bus dezinfekuojama. Pavyzdžiui, ar yra organinių medžiagų, kurios gali reaguoti su dezinfektantu? Terpės pH taip pat dažniausiai daro didelę įtaką dezinfektanto veikimui.
Be to, reikia gerai apsvarstyti, ar dezinfektantas lengvai pasieks mikrobus. Prieš naudojant dezinfektantą gali prireikti nuvalyti ar nuplauti dezinfekuojamą vietą. Bendrais atvejais, dezinfekcija yra laipsniškas procesas. Taigi, gali prireikti dezinfektantą palikti ant paviršiaus keletą valandų, kad būtų užtikrintas didžiausias jo efektyvumas.

http://microchemlab.com/test/aoac-use-dilution-test-aoac-95514-95515-96402
Dezinfekcijos priemonės įvertinimas
Naudojamo skiedimo testai. Reikia įvertinti dezinfekcinės priemonės ir antiseptiko efektyvumą. Dabartinis standartas yra naudojamo skiedimo testas (use-dilution test). Metaliniai ar stikliniai cilindrai (8 mm x 10 mm) yra įmerkiami į standartizuotą testuojamą bakterijų augimo kultūrą skystoje terpėje, vėliau pašalinami ir trumpai išdžiovinami 37°C temperatūroje. Tada išdžiovintos kultūros yra perkeliamos į gamintojo rekomenduojamos koncentracijos dezinfektanto tirpalą ir paliekama 10 minučių, 20°C temperatūroje. Po šio laiko, cilindrai yra perkeliami į terpę, kurioje liko išgyvenusių bakterijų. Dezinfektanto efektyvumas gali būti įvertinamas pagal tai, koks skaičius bakterijų kolonijų išaugs.

Šio metodo variacijos yra naudojamos antimikrobinių agentų efektyvumo patikrinimui prieš endosporas, mikobakterijas, kurios sukelia tuberkuliozę, virusus ir grybelius, nes yra sunku kontroliuoti jų augimą cheminėmis medžiagomis.

https://www.researchgate.net/post/Does_anyone_know_about_antibiotic_disk_diffusion_method
Diskų difuzijos metodas. Šis metodas naudojamas mokomosiose laboratorijose (ir ne tik), cheminio agento efektyvumui įvertinti. Filtrinio popieriaus diskas yra mirkomas chemikale ir padedamas ant lėkštelės su agaru. Lėkštelėse buvo inokuliuoti ir inkubuoti testuojami organizmai. Po inkubacijos, jei cheminė medžiaga yra efektyvi, bus matoma skaidri zona, rodanti, kad medžiaga inhibavo mikroorganizmų augimą.

Diskus su antibiotikais galima nusipirkti. Jie naudojami sprendžiant mikroorganizmo atsparumą antibiotikams.

Sekit ir dalinkitės. Nauji įrašai kiekvieną pirmadienį ir ketvirtadienį. Iki kito susitikimo :)

chekas

Informacijos šaltiniai:
  • Gerard J. Tortora, Berdell R. Funke, Christine L. Case. “Microbiology. An Introduction”. 11th edition. p. 191-192

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą