Mokslo naujienos: naujas testas salmonelėms nustatyti

https://www.cdc.gov/salmonella/index.html
Sukurtas naujas testas, paremtas tikro laiko PGR (real-time PCR) ir bakterijų kultivavimu selektyviose gausinimo terpėse, leidžia tiksliai ir greitai nustatyti Salmonella, bakterijas, kurios yra vienos pagrindinių apsinuodijimo maistu kaltininkių visame pasaulyje. Salmonella gali užkrėsti tiek gyvūnus, tiek žmones ir gali būti perduodamos žmogus-žmogui arba gyvūnas-žmogui būdu.

Testai, kuriems anksčiau prireikdavo iki penkių dienų, dabar užtrunka vos 24 valandas ir yra šimtus kartų tikslesni, identifikuojant bent vieną Salmonella enterica serovarą – Salmonella enterica Dublin, kurį yra sudėtinga kultivuoti laboratorinėmis sąlygomis, o tai apsunkina diagnostiką. Naujasis metodas, kuris buvo sukurtas maisto saugos testavimui, o vėliau Cornell universiteto mokslininkų pritaikytas ir didesnei mėginių įvairovei, leidžia bakterijas nustatyti tiek iš aplinkos, tiek iš klinikinių mėginių, įskaitant tepinėlius, išmatas, pieną ir kraują.

https://www.pinterest.com/pin/425449496027592649/?autologin=true
„Kadangi testui atlikti užtenka 24 valandų, veterinarinės ligoninės ir klinikos gali greitai nustatyti Salmonella užkratą, kol neužsikrėtė kiti gyvūnai“ – sako Belinda Thompson, Animal Health Diagnostic Center profesorė. Greita klinikinė diagnostika taip pat leidžia veterinarams skubiai karantinuoti infekuotus gyvūnus.

S. enterica Dublin galvijuose lengvai adaptuojasi prie šeimininko, kas reiškia, kad gyvūnai tampa ilgalaikiais ar nuolatiniais patogeno nešiotojais. Tai kelia pavojų visai galvijų bandai, ypač veršeliams. Šis kamienas gali infekuoti žmones, kurie tiesiogiai arba netiesiogiai turėjo kontaktą su infekuotais gyvūnais, gerdami neapdorotą pieną ar vartodami kitą maistą, kurio sudėtyje yra pieno. Žmonėms S. enterica Dublin sukelia pavojingą infekciją, kai, lyginant su kitais Salmonella tipais, dažniau prireikia ligonių hospitalizacijos bei liga dažniau baigiasi mirtimi. Ji sukelia sisteminę organizmo audinių infekciją, panašią į vidurių šiltinę.

Salmonella stebėjimas veterinarijos įstaigose yra būtinas, kadangi gyvūnai gali platinti bakterijas net ir nerodydami jokių klinikinių ligos požymių“ – sako Laura Goodman, Cornell universiteto, Population Medicine and Diagnostic Sciences, mokslininkė.

Sekit ir dalinkitės. Nauji įrašai kiekvieną pirmadienį ir ketvirtadienį. Iki kito susitikimo :)

chekas

Informacijos šaltiniai:
  • https://www.sciencedaily.com/releases/2017/10/171005141716.htm

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą