Mokslo naujienos: sportiškumo bakterija

http://time.com/4714344/running-marathon-kidney-injury/
„Mes esame daugiau bakterijos, negu esame žmonės“ – teigia Scheiman. Jau ne kartą „Mokslo naujienų“ skyrelyje pranešiau apie mūsų organizmo bakterijas, kurios ženkliai veikia ne tik mūsų sveikatą, bet ir įvairias funkcijas. Šį kartą dar viena jų – sportiškumas.

Geriausi sportininkai sunkiai dirba treniruotėse tam, kad pasiektų gerų rezultatų. Tačiau jie savo pranašumą taip pat gali pagerinti žarnyne esančių bakterijų dėka. Mokslininkai pasinėrė į išskirtinių bėgikų bei irkluotojų mikrobiomas ir identifikavo specifinę bakteriją, kuri gali prisidėti prie jų atletiškumo. Mokslininkų tikslas yra sukurti probiotinius papildus, kurie padėtų atletams atsigauti po sunkių treniruočių bei maistines medžiagas efektyviau versti energija.

„Kai mes pradėjome šį tyrimą, manęs paklausė, ar naudodamiesi genomika (mokslas, tiriantis organizmų genomus) galime atspėti kitą Michael Jordan“ – sakė dr. Jonathan Scheiman. „Mano atsakymas buvo: geresnis klausimas yra, ar galime ištraukti Jordan‘o biologiją, ją perduoti kitiems ir sukurti kitą Michael Jordan?“.
https://phys.org/news/2013-02-bacterial-world-impacting-previously-thought.html

„Mes esame daugiau bakterijos, negu esame žmonės“ – teigia Scheimam. Būtent todėl mokslininkų komanda nusprendė, kad reiktų tirti sportininkų organizmuose esančias bakterijas. „Mikroorganizmai, esantys žarnynuose, prisideda prie mūsų metabolizmo, palengvindami skaidulų, angliavandenių ir baltymų skaidymą. Jie taip pat dalyvauja uždegiminėse ir neurologinėse funkcijose, tai galbūt mikrobioma yra svarbi ir ištvermei, atsigavimui ar netgi psichologiniam tvirtumui.“

Pirmasis mokslininkų žingsnis, identifikuojant bakteriją, stiprinančią atletiškumą, buvo išmatų mėginių surinkimas. Tam jie pasirinko 20 atletų, kurie ruošėsi 2015 metų Bostono maratonui. Mokslininkai mėginius paėmė savaitę prieš ir savaitę po lenktynių. „Aš dvi savaites važinėjau po Bostoną, rinkau mėginius ir dėjau juos ant sauso ledo savo mašinoje“ – sako Scheiman. „Mes nuolat stebėjome atletus, kad galėtume užfiksuoti, kaip mikrobioma keičiasi tarp treniruočių ir atsigavimo“.

Naudodami metagenomikos metodus, mokslininkai nusekvenavo (sužinojo DNR sekas) surinktų bakterijų genomus, tam, kad sužinotų kiek ir kokių tipų mikrobų yra išmatų mėginiuose. Kai jie palygino prieš lenktynes ir po lenktynių surinktus mėginius, mokslininkai pastebėjo, kad po maratono mėginiuose staigiai išaugo vieno tipo bakterijų populiacija. „Šios bakterijos funkcija yra skaidyti pieno rūgštį“ – sako Scheiman. Intensyvių treniruočių metu organizmas pagamina daugiau pieno rūgšties nei įprastai, kas dažnai sukelia raumenų nuovargį ir skausmą. Ši bakterija gali nuo to padėti.

Komanda iš išmatų mėginio išskyrė bakterijas (mikrobiologinius metodus aptarėme praeitame įraše) ir vertino jų funkcijas. Jie nustatė, kad šios bakterijos puikiai skaido pieno rūgštį mėgintuvėliuose ir lieka gyvybingos praėjusios pelių virškinimo sistemą. Dabar mokslininkai tiekia bakterijas pelėms ir stebi jų poveikį pieno rūgšties kiekio ir nuovargio atžvilgiu.
http://womenssportsmedicine.blogspot.lt/2013/07/hip-injuries-in-female-rowers.html

Kitame eksperimente mokslininkai lygina maratono bėgikų bakterijas su besiruošiančiais Olimpiadai irkluotojų bakterijomis. Maratono bėgikuose mokslininkai rado bakterijų tipą, kuris padeda skaidyti angliavandenius ir skaidulas, tačiau šio tipo bakterijos nepavyko rasti irkluotojų mėginiuose. Iš to galima spręsti, kad skirtingos sporto rūšys gali skatinti skirtingų mikrobiomų vystymąsi.

Scheiman sako, kad komanda planuoja įkurti įmonę, kuri vadintųsi „Fitbiomics“. „Aš tikiuosi, kad po metų, kai įkursime įmonę, rinkai galėsime pasiūlyti naujus probiotikus“ – teigia jis. „Tačiau paraleliai mes toliau plėsime mikrobiologinius duomenis, gaunamus iš įvairių sričių sportininkų, ieškodami naujų kandidatų probiotikams. Iš esmės, mes išgauname atletiškiausių ir sveikiausių pasaulio žmonių biologiją ir ją panaudojame padedant jiems bei kitiems žmonėms“.

Sekit ir dalinkitės. Nauji įrašai kiekvieną pirmadienį, trečiadienį ir penktadienį. Iki kito susitikimo :)

chekas

Informacijos šaltiniai:
  • https://www.sciencedaily.com/releases/2017/08/170820075017.htm

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą