Mokslo naujienos: nuo gripo mus saugantys mikrobas ir medžiaga

http://multiple-sclerosis-research.blogspot.com/2017/07/interferon-likre-flu-like-symptoms.html
Kiekvienas ne kartą esame girdėję, jog norint apsisaugoti nuo peršalimo ir gripo reikia vartoti vitaminą C. Tačiau jau kuris laikas žinoma, kad tai nėra vienintelė medžiaga, galinti apsaugoti mus nuo gripo. Apie tai šiame „Mokslo naujienų“ įraše.

Gripas, pasireiškiantis karščiavimu, kosuliu ir kūno skausmais, yra dažna ir kartais mirtina viršutinių kvėpavimo takų virusinė infekcija. Vyresni žmonės, nėščios moterys, maži vaikai ir žmonės, sergantys chroninėmis ligomis (pavyzdžiui, astma ar širdies ligomis) patenka į rizikos grupę, kuriems tikėtina, kad išsivystys rimtos gripo komplikacijos. Pasak ligų kontrolės ir prevencijos centrų (JAV) nuo 2004 metų kiekvienais metais vidutiniškai 113 vaikų miršta nuo gripo sukeltų komplikacijų. Pasak pasaulinės sveikatos organizacijos kasmet skaičiuojama 250 000 – 500 000 su gripu susijusių mirčių.

http://www.pnas.org/content/103/44/16568/F1.expansion.html
Mikrobai, kurie gyvena mūsų žarnose, ne tik skaido maistą, bet ir plačiąja prasme padeda imuninei sistemai. Naujasis tyrimas rodo, kad pelių organizmuose tam tikras žarnų mikrobas gali apsaugoti nuo sunkios gripo formos. Greičiausiai prie to šis mikrobas prisideda skaidydamas medžiagas, flavonoidus, kurie įprastai randami juodojoje arbatoje, raudonajame vyne ir mėlynėse (bei kituose maisto produktuose). Tyrimas, atliktas Wašingtono universiteto Medicinos mokyklos mokslininkų, rodo, kad šis flavonoidų skaidymas gali pažaboti sunkius gripo padarinius, dar prieš prasidedant ligai. Šis tyrimas taip pat gali paaiškinti, kodėl žmogaus organizmai skirtingai reaguoja į gripo infekciją.

„Daug metų buvo manoma, kad flavonoidai turi apsauginių savybių, kurios padeda reguliuoti imuninę sistemą kovojant su infekcijomis“ – sakė pirmoji autorė dr. Ashley L. Steed, gydyoja, St. Lous vaikų ligoninės intensyvios priežiūros skyriaus vadovė. „Flavonoidų yra įprastoje žmogaus mityboje, taigi svarbi mūsų tyrimo prielaida, jog flavonoidai veikia kartu su žarnyno mikrobais ir apsaugo mus nuo gripo ir kitų virusinių infekcijų. Be abejo, reiktų apie tai išsiaiškinti daugiau, bet mūsų rezultatai yra intriguojantys“.

Ankstesni tyrimai rodo, kad žarnyno mikrobioma gali būti svarbi apsaugant nuo stiprių gripo infekcijų, taigi šiame tyrime mokslininkų tikslas yra identifikuoti, kurie žarnyno mikrobai gali suteikti šią apsaugą. Be to, mitybos specialistai išnagrinėjo maisto produktų, kurių sudėtyje yra flavonoidų, galimą naudą sveikatai.
https://www.hgsc.bcm.edu/microbiome/human-microbiome

„Neužtenka vartoti maisto, turtingo flavonoidais. Mūsų rezultatai rodo, kad žarnyne reikia turėti tinkamų mikrobų, kad flavonoidai būtų panaudoti kontroliuojant imuninį atsaką“ – sakė tyrimo vyresnysis autorius dr. Thadeus S. Stappenbeck, gydytojas, patologijos ir imunologijos profesorius. „Mes identifikavome mažiausiai vieną tipą bakterijų, kurios naudoja šią medžiagą, kad sužadintų interferoną, signalinę molekulę, kuri skatina imuninį atsaką. Tai pelėse užkirto kelią su gripu susijusiam plaučių pažeidimui. Žmonėms šis dažnai išsivysto į rimtą komplikaciją, pavyzdžiui, plaučių uždegimą“.

Tyrimo metu mokslininkai tikrino žmogaus žarnyno mikrobus ieškodami to, kuris metabolizuoja flavonoidus. Stappenbeck ir Steed identifikavo vieną tokį mikrobą – Clostridium orbiscindens. Jis skaido flavonoidus, susidarę metabolitai sustiprina interferono signalą. „Šis metabolitas – dezamino tirozinas, dar žinomas kaip DAT“ – sakė Steed. „Kai mes pelėms davėme DAT ir jas užkrėtėme gripu, joms atsirado ženkliai mažesni plaučių pažeidimai nei toms pelėms, kurioms DAT nebuvo duotas“.

Įdomu tai, nors ir DAT gavusių pelių plaučiai neturėjo didelių dėl gripo sukeltų pažeidimų, virusinė infekcija buvo identiška kaip ir DAT negavusių pelių. „Infekcijos buvo praktiškai tokios pačios“, - sakė Stappenbeck. „Mikrobai ir DAT neapsaugo nuo pačios gripo infekcijos – pelėse vis tiek buvo virusas. Bet DAT palaikė imuninę sistemą, kad nebūtų pažeisti plaučių audiniai“. Tai yra svarbu, nes kasmetinės gripo vakcinos ne visada apsaugo nuo infekcijos. „Bet su DAT galima apsaugoti žmones, kad jie nesusirgtų sunkiau, kai šie užsikrečia“ – sako Steed. „Ši strategija neveikia viruso. Vietoj to jis paveikia imuninį atsaką į virusą. Tai gali būti naudinga, nes susiduriama su sunkumais gydant ir kuriant vakcinas, kurių taikiniai yra besikeičiantis gripo virusas“.
https://www.theodysseyonline.com/black-tea-cure-to-stress

Kiti žingsniai yra identifikuoti kitus žarnyno mikrobus, kurie taip pat naudoja flavonoidus ir paveikia imuninę sistemą. Taip pat siekiama tirti kelius, kuriais būtų galima padidinti bakterijų skaičių tuose žmonėse, kurių žarnynuose nėra užtektinai šių mikrobų. Planuodami būsimus tyrimus, mokslininkai teigia, kad būtų nebloga idėja prieš prasidedant kitam gripo sezonui gerti juodą arbatą ir valgyti maistą, kuriame gausu flavonoidų.





Sekit ir dalinkitės. Nauji įrašai kiekvieną pirmadienį, trečiadienį ir penktadienį. Iki kito susitikimo :)

chekas

Informacijos šaltiniai:
  • https://www.sciencedaily.com/releases/2017/08/170803141048.htm

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Follow by Email