Laiškas pirmakursiui

Mielas pirmakursi,

sveikinu su nauju gyvenimo etapu. Prieš ketverius metus buvau tavo vietoje – neramiai laukiau, kas bus toliau. Vienu metu buvo ir džiugu, ir baugu, todėl puikiai suprantu, kaip dabar jautiesi. Rašau šį laišką Tau, kaip jau praėjusi šį laikotarpį ir galėdama pasidalinti savais pastebėjimais. Beje, šiuo metu vėl esu šioje vietoje, tik po bakalauro jau šiek tiek pasikausčiusi.

Pasiruošk, studijų metais bus visko – tiek džiaugsmų, tiek vargų. Bet taip būna visur, kur benueitum, todėl neverta per ilgai laikyti pagiežą. Nors ir tuo metu kylanti problema gali atrodyti kaip pasaulio pabaiga, viskam pasibaigus su šypsena prisimeni, kaip tada ėmei tai į širdį. Arba išvis net nebeprisimeni. Kad studijos būtų linksmesnės ir būtų lengviau ištverti sunkumus, susibičiuliauk su grupiokais. Taip, ne kartą galėjai išgirsti, kad į aukštąsias stojama dėl mokslo, o ne draugų... Tačiau grupėje turint bičiulių yra ne tik linksmiau, bet ir lengviau – sulauksi palaikymo, kai susidursi su dėstytojais-kirviais, vieni kitiems padėsite mokytis, bei kartu eisite pramogauti. O po sesijų norėsis kur nors išeiti į miestą semestro pabaigą paminėti – to juk nusipelnėte.

Pažymiai yra svarbu, tačiau „nesikankink dėl medalių, bet verta kovot ligi galo“. Per būsimus trejus ar ketverius metus bus dalykų, kurie prabėgs lyg niekur nieko, mokytis nebus sunku, o semestras pasibaigs puikiu pažymiu. Visi norime, kad tokių dalykų būtų kiek įmanoma daugiau, bet bus ir dalykų, kurie yra oh boy... Gal kirvis dėstytojas pasitaikys, gal tiesiog ne tavo sritis. Jei nelemta, tai nelemta – tikrai neverta savęs spausti, kad būtinai gautum gerą pažymį. Tačiau nereikia ir nuleisti rankų bei kartais per sukąstus dantis surinkti tą „ant išlaikymo“ ir gyventi toliau. Patirtis parodė, kad tikrai nebūtinai tie, kurie mokosi geriausiais pažymiais, yra geriausi. Taip pat nepamiršk poilsio ir skanaus maisto – pervargus ir išalkus pasaulis atrodo niūresnis ir sunkesnis.

Be to prisimink, kad studijos nėra tik paskaitų lankymas. Tavo aukštoji mokykla pasiūlys Tau įvairių veiklų, į kurias gali įsitraukti ir save realizuoti. Tai padės ir nuo studijų atsipūsti, ir galbūt atsirasti ten, kur net nesitikėjai atsidurti. Ši veikla turi ir realių pliusų – už pasiekimus universitetui yra skiriamos papildomos stipendijos bei savo vykdytą veiklą gal net galėsi įrašyti į CV. Niekada negali žinoti, kokias savybes vertins tavo būsimasis darbdavys. Na o jei visgi netraukia niekas, ką siūlo aukštoji mokykla, yra ir kitų institucijų, kurios ieško Tavęs.

Na o dabar jau kreipiausi į būsimus mikrobus. Taip, užknis visiems aiškinti, kas ta mikrobiologija, o kad jie prisimins, kad studijų programa yra „mikrobiologija ir biotechnologija“ galit net nesitikėti. Taip, bent kartą savęs paklausit „kodėl aš čia?“ ir keiksit kitus, kurie pasiskųs sunkia sesija ar bakalauro darbo rašymu iš anketėlės. Taip, pamėgsit kavą ar energinius gėrimus, jei anksčiau jų nemėgot (ar bent prisiversit pamėgti). Taip, galvosit „kam man to reikia?“, besimokydami botaniką, matieką ar chemiją. Taip, šiek tiek gali nuvilti, nes biotechnologijų bus mažiau, nei tikėsitės (bet palaukit ketvirto kurso). Taip, reiks bent vieną vasarą paaukoti bakalauro darbo tyrimui. Taip, bakalauro diplomas reikalingas tik įstoti į magistrą. Ir dar daug kitų „taip,“... Bet jei jūs įsitrauksit į šią sritį, tai visa tai liks nuošalyje. Na o jei visgi tai nėra Jūsų sritis, nebijokit jos keisti.

Rinkdamiesi praktikos vietą, apgalvokit kas Jums būtų įdomu ir domėkitės ta sritimi, kurią pasirinksite, nuo pat pradžių – bus lengviau tiek patį darbą parašyti, tiek apsiginti. Jei turit kokių klausimų, galit rašyti arba prieiti prie manęs, šmėsčiojančios GMC koridoriais.

Sėkmės būsimose studijose,

Iki būsimų susitikimų,

chekas

2 komentarai:

  1. Nuo savęs dar galiu pridurti - yra galimybė pagyventi bendrabutyje? Gyvenk ten! Studijų gyvenimą paįvairinsi įvairesnėmis spalvomis (noriu pastebėti tai, kad ir bendrabutyje nebūtina gerti, jog smagiai praleistum laiką) ir bendrabutis tikrai tave pakeis į gerąją pusę :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, apie gyvenimą bendrabutyje negaliu daug ko papasakoti. Šiek tiek net gaila, kad neturėjau galimybės jame pagyventi

      Panaikinti