Metabolizmo integravimas

https://www.pinterest.com/pin/229050331020878182/

Apžvelgėme, kad mikrobų metaboliniai procesai gamina energiją iš šviesos, neorganinių ir organinių medžiagų. Dalis gautos energijos išspinduliuojama kaip šiluma, o likusi panaudojama biosintezės reakcijoms. Greičiausiai įsivaizduojate, kad anaboliniai ir kataboliniai procesai vyksta atskirai vienas nuo kito, tiek vieta, tiek laiku. Tačiau iš tiesų anabolinės ir katabolinės reakcijos yra sujungtos per tarpinius produktus. Tiek anabolinės, tiek katabolinės reakcijos dalinasi tam tikrais metaboliniais keliais, pavyzdžiui, Krebso ciklu. Krebso ciklo reakcijos dalyvauja ne tik gliukozės oksidavimo procese, bet ir suteikia tarpinių produktų, panaudojamų aminorūgščių sintezei. Metaboliniai keliai, kurie naudojami tiek anabolizme, tiek katabolizme, vadinami amfiboliniai keliai.

https://www.slideshare.net/drpriyankaclre/carbohydrate-metabolism-31202554

Amfiboliniai keliai jungia angliavandenių, lipidų, baltymų ir nukleotidų skaidymo ir sintezės reakcijas. Tokie keliai sudaro sąlygas vienos medžiagos skaidymo produktus panaudoti kitos medžiagos sintezei ir vice versa. Kadangi įvairūs tarpiniai produktai yra būdingi tiek anabolinėms, tiek katabolinėms reakcijoms, ląstelėje yra mechanizmų, kurie reguliuoja šiuos procesus ir leidžia jiems vykti tuo pačiu metu. Vienas tokių mechanizmų yra skirtingų kofermentų naudojimas priešingiems keliams. Pavyzdžiui, NAD+ yra naudojamas katabolinėse reakcijose, o NADP+ - anabolinėse reakcijose. Fermentai taip pat gali koordinuoti anabolines ir katabolines reakcijas, taip pagreitindami arba slopindami biochemines reakcijas.

Energijos atsargos taip pat gali paveikti biocheminių reakcijų vyksmą. Pavyzdžiui, jei susikaupia užtektinai ATP, fermentas išjungia glikolizę. Ši kontrolė suderina glikolizę ir Krebso ciklą. Jei citrinų rūgšties suvartojimas padidėja dėl sumažėjusio ATP kiekio ar dėl to, kad anaboliniams keliams trūksta tarpinių Krebso ciklo produktų, glikolizė yra paskatinama.


Tai paskutinis metabolizmo skyriaus įrašas. Kitame skyriuje aptarsime tai, ko reikia mikroorganizmų augimui.

Sekit ir dalinkitės. Nauji įrašai kiekvieną pirmadienį, trečiadienį ir penktadienį. Iki kito susitikimo :)

chekas

Informacijos šaltiniai:
  • Gerard J. Tortora, Berdell R.Funke, Christine L. Case. "Microbiology. An Indtroduction". 11th edition. p 146-147

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą