Mokslo naujienos: atrastas naujas antibiotikas

https://3c1703fe8d.site.internapcdn.net/newman/gfx/news/hires/2017/84-researchersd.jpg

Įvairių biotechnologijų įstaigų mokslininkai atrado naują antibiotiką, kuris yra efektyvus prieš antibiotikams atsparias bakterijas. Naujasis antibiotikas – pseudouridimicinas. Šį antibiotiką gamina mikrobai rasti dirvos mėginiuose, paimtuose Italijoje. Pseudouridimicinas žudo platų spektrą bakterijų, tarp kurių yra antibiotikams jautrūs ir atsparūs kamienai. Antibiotikas veikia tiek mėgintuvėliuose, tiek gydant bakterines infekcijas pelėse.

Pseudouridimicinas stabdo bakterijų RNR polimerazę (RNR pol), fermentą, kuris atlieka bakterinės RNR sintezę. Antibiotikas stabdo fermento veiklą prie jo prisijungdamas. Šiuo metu naudojamas antibiotikas rifampicinas taip pat stabdo RNR pol, tačiau prisijungimo vieta skiriasi. Kadangi skiriasi tiek prisijungimo vieta, tiek veikimo mechanizmas, bakterijos atsparios rifampicinui nėra atsparios pseudouridimicinui. Šie antibiotikai gali veikti kartu, papildydami vienas kitą, ir, svarbiausia, spontaniškas atsparumo pseudourimicinui atsiradimas yra dešimt kartų mažesnis, nei rifampicinui.  

https://www.quora.com/Why-does-RNA-polymerase-do-what-it-does-What-%C2%ABmotivates%C2%BB-it-to-catalyse-the-DNA-transcription-into-an-mRNA-precursor
RNR polimerazė

Pseudouridimicinas veikia kaip nukleozidų analogas, stabdantis bakterinę RNR pol. Tai reiškia, kad antibiotikas imituoja nukleozido trifosfatą (NTP), cheminį „statybinį bloką“, kurį bakterinė RNR pol naudoja sintetinant RNR. Naujasis antibiotikas stipriai jungiasi prie NTP jungimosi centro bakterinėje RNR pol ir užima vietą, prie kurios turėtų jungtis NTP, taip neleisdamas jam prisijungti.

Pseudouridimicinas yra pirmasis nukleozidų analogas, kuris selektyviai stabdytų bakterinę RNR pol, o ne žmonių RNR pol.

„Kadangi bakterijų ir žmonių RNR pol NTP prisijungimo vietos yra beveik tokios pačios struktūros, dauguma mokslininkų manė, kad nebus įmanoma, kad šis nukleozidų analogas stabdytų bakterinę RNR pol, o ne žmonių RNR pol“ – sakė Richard H. Ebright, Rutgers University-New Brunswick  Waksman mikrobiologijos instituto laboratorijos vedėjas, kuris vadovavo tyrimui. „Tačiau pseudouridimicinas turi šoninę grandinę, kuri išsikiša iš NTP prisijungimo centro ir liečia gretimą centrą, kurį turi bakterinė RNR pol, bet žmogaus RNR pol jo neturi. Todėl jis tvirčiau jungiasi prie bakterinės, o ne žmogaus RNR pol“.

Tai, kad pseudouridimicinas veikia kaip nukleozidų analogas paaiškina nedidelį atsparumo medžiagai atsiradimą.

https://www.mun.ca/biology/scarr/32P_&_35S_Nucleoside_triphosphate_labelling.html

„Naujasis antibiotikas sąveikauja su būtinomis NTP prisijungimo centro vietomis, kurios negali būti pakeistos neprarandat RNR pol aktyvumo ir bakterijos gyvybingumo“ – sakė Ebright. „NTP prisijungimo centro pakitimai, kurie sutrikdytų naujojo antibiotiko prisijungimą, pakeičia ir RNR pol aktyvumą, ko tikėtinesnis rezultatas yra mirusi, o ne atspari bakterija“.

https://tinyclipart.com/category/microorganism-clipart-1.html
Sekit ir dalinkitės. Iki kito susitikimo :)

chekas

Informacijos šaltiniai:
  • https://phys.org/news/2017-06-antibiotic-effective-drug-resistant-bacteria.html#jCp

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą