Įdomioji biologija: Laimo liga

http://www.delfi.lt/temos/erkinis-encefalitas/

Praeitame "Įdomiosios biologijos" skyrelyje aptarėme erkinį encefalitą ir jo virusą, o šį kartą, kaip ir žadėta, apie kitą erkių platinamą ligą - Laimo ligą.

Laimo liga (boreliozė) – dažniausia pernešėjų platinama liga šiaurinio pusrutulio vidutinio klimato zonoje. Laimo ligą žmonėms maitindamosi krauju platina infekuotos Ixodes genties erkės. Laimo ligos simptomus prieš beveik šimtą metų aprašė Švedijos dermatologas Arvidas Afzeliusas, bet liga nustatyta tik 1977 m. Laimo teritorijoje, JAV. Iš čia ir kilo ligos pavadinimas. 1982 m. buvo nustatyta ligos sukėlėja – spiralės formos bakterija (spirocheta) Borrelia burgdorferi.

Laimo ligos sukėlėjas B. burgdorferi sensu lato (s. l.) – gramneigiama bakterija, priklausanti Spirochaetaceae šeimai. B. burgdorferi s. l.  yra skirstoma į dešimt rūšių. Europoje daugumą Laimo ligos atvejų sukelia B. afzelii ir B. garinii. Erkė vienu metu gali būti užsikrėtusi keletu skirtingų rūšių. Pacientams, kuriems Laimo liga diagnozuota Europoje, taip pat aptiktos mišrios infekcijos, t. y., užsikrėtimas skirtingais ligų sukėlėjais vienu metu. Įvairūs klinikiniai požymiai dažnai susiję su skirtingomis sukėlėjo rūšimis.

https://microbewiki.kenyon.edu/index.php/File:Bbglow.jpeg
Borrelia burgdorferi

Laimo liga sukelia įvairių žmogaus organizmo sistemų sutrikimus ir yra gydoma antibiotikais. Persirgus simptomine ar besimptome klinikine forma imunitetas nesusiformuoja. Jei liga nediagnozuojama ankstyvoje stadijoje (arba nustatoma klaidingai), gali išsivystyti sunkios neurologinės sistemos, širdies ir sąnarių komplikacijos.

Laimo liga yra daugiasistemė liga, kuri gali pažeisti įvairių sričių audinius. Ligos eigą galima suskirstyti į tris etapus, tačiau perėjimas nuo ankstyvos stadijos prie vėlyvesnės ne visada pastebimas. Ankstyvoje ligos stadijoje pasireiškia lokalizuota klaidžiojanti eritema (1 stadija), kuri atsiranda apie 60-80% atvejų per 2-30 dienų nuo erkės įkandimo ir pasireiškia raudonu odos išbėrimu ar odos pažeidimu, plintančiu nuo erkės įkandimo vietos. Jei asmuo negydomas, infekcija išplinta ir paveikia nervų sistemą, sąnarius ar širdį (2 stadija) ir gali trukti kelias dienas ar savaites. Neuroboreliozė pasireiškia apie 20% Laimo ligos atvejų, artritas – 10%, o karditai yra reti. Lėtinė Laimo liga (3 stadija) nėra dažna.

http://www.medicinavisiems.lt/straipsniai/numatyta/saugokimes-laimo-ligos-platintoju-erkiu
 Laimo ligai būdinga, bet ne visada atsirandanti, klaidžiojanti eritema

Gamtoje spirochetos aptinkamos erkėse ir tam tikrų rūšių gyvūnų kraujyje – Europoje dažniausiai vabzdžiaėdžių, smulkiųjų graužikų, kiškių ir paukščių. Žmonės, kaip ir didesni gyvūnai (elniai, galvijai), nėra patogenų rezervuaras.

Platintojų gausai ir ligos perdavimui didelę įtaką daro klimato kaitos veiksniai. Klimatas turi įtakos erkių geografiniam pasiskirstymui. I. ricinus erkės paprastai aptinkamos augmenijoje, padedančioje išlaikyti didelę drėgmę. Erkių gali būti ir priemiesčio, ir miesto teritorijose. Tinkamiausios buveinės yra stora miško paklotė ir žemės kraikas, kurie užtikrina apsaugą nuo šalčio ir sausros bei sukuria mikroklimato, pasižyminčio didele drėgme, sąlygas. Būdamos aktyvios ir ieškodamos kraujo pasimaitinti, erkės lipa ant augalų ir gali būti randamos net iki 1,5 m aukštyje.

Erkė, užsikrėtusi spirochetomis, jas nešioja visą likusį gyvenimą. Ligos sukėlėjas, įsisiurbus užsikrėtusiai erkei, žmogui dažniausiai perduodamas per 1-3 dienas. Todėl jei erkė nedelsiant pašalinama po įsiurbimo, infekcijos rizika žmonėms labai sumažėja. Erkių aktyvumo metu B. burgdorferi s. l. perdavimas gamtoje yra mažiau jautrus sezoniniams svyravimams nei erkinio encefalito viruso perdavimo ciklas, nes B. burgdorferi s. l. ilgesnį laikotarpį lieka šeimininko-rezervuaro organizme. Nustatytas vertikalus perdavimas, kai erkių patelė Borelia spirochetas perduoda tiesiogiai palikuonims per kiaušinėlius. Mažiau nei 1% lervų yra užsikrėtusios borelijomis, lyginant su 10-30% užsikrėtusių nimfų ir 15-40% suaugėlių. Dauguma skirtingų vystymosi stadijų erkių užsikrečia maitindamosi infekuoto gyvūno krauju. Erkės dažnai užsikrečia borelijomis, kai vienu metu viena šalia kitos minta sveika ir užsikrėtusi erkė.

https://miestomedicinoscentras.lt/erkinis-encefalitas-ir-kaip-nuo-jo-apsisaugoti/

Oficialiai Laimo liga Lietuvoje pradėta registruoti 1991 m., o 1991-2013 m. užregistruoti 35693 Laimo ligos atvejai. Didžiausias sergamumas užfiksuotas 2003 m. ir 2009 m. Tarp vaikų B. burgdorferi s. l. – labiausiai paplitusi bakterinė encefalito ir veido paralyžiaus priežastis.

Laimo ligos rizika tiesiogiai susijusi su erkių gausa ir kontakto su jomis galimybe. Ypač tai susiję su laisvalaikio praleidimu medžiojant, grybaujant, uogaujant bei dirbant miškuose ar fermose. Dažniausiai serga 5-14 metų vaikai ir 50-64 metų suaugę asmenys. Europos šiaurinėje ir vidurio dalyje didžiausias sergamumas Laimo liga registruojamas birželį-liepą, o pietinėse šalyse – vėlyvą vasarą ar ankstyvą rudenį.

http://www.ulac.lt/naujienos/pranesimai-spaudai/erkiu-platinamu-ligu-daugeja-del-klimato-pokyciu-ir-zmoniu-elgsenos

Lietuvoje Laimo liga registruojama ištisus metus, tačiau sergamumas padidėja birželį ir trunka iki lapkričio. Ligos požymiai paprastai pasireiškia per 2-30 dienų nuo erkės įkandimo, taigi Laimo ligos sezoniškumas šiek tiek atsilieka nuo erkių aktyvumo sezono. Erkių aktyvumo sezono metu nėra „saugaus“ laiko, nes erkės aktyvios tiek dieną, tiek naktį.

Skiepų nuo Laimo ligos nėra. Veiksmingiausia profilaktikos priemonė, prieinama plačiajai visuomenei, yra informacija apie Laimo ligą. Be informavimo apie rizikos zonas, rizikos laikotarpius ir tinkamą parkų priežiūrą, būtina naudoti ir veiksmingas asmenines apsaugos priemones nuo erkių įkandimų:
  • dėvimi tinkami drabužiai ir auliniai batai, lankantis erkių užkrėstose vietose. Kelnių klešnės, megztiniai ir jų rankovės turėtų būti surišti arba sukišti į batus, kojines, juosmenį;
  • drabužiai apdorojami cheminiais repelentais. Įrodyta, kad N-dietil-toulamidas (DEET), naudojamas nuo uodų, yra veiksmingas užkertant kelią I. ricinus erkėms prisikabinti prie drabužių;
  • įprastinė kūno ir drabužių apžiūra iš karto grįžus iš gamtos. Greitas erkių pašalinimas nuo kūno gali apsaugoti nuo Laimo ligos. Prisisiurbusi erkė kaip galima greičiau šalinama nuo kūno pincetu ar kitomis priemonėmis, stengiantis ją suimti kuo arčiau straubliuko, o įsisiurbimo vietą dezinfekuoti. Per 12-24 val. nuo įsisiurbimo pradžios nėra didelės galimybės užsikrėsti Laimo liga, todėl kuo ankstesnis erkės pašalinimas – viena efektyviausių priemonių išvengti užkrato. Įsisiurbimo vieta turi būti stebima (ar neatsirado klaidžiojanti eritema) 30 dienų;
  • reguliariai tikrinamas naminių gyvūnėlių, kurie lankosi erkių užkrėstose vietose, kailis. Priešingu atveju tokie gyvūnai galėtų prisidėti prie erkių išnešiojimo gretimose apylinkėse.


Šiam kartui tiek. Sekit ir dalinkitės. Laukia keli atnaujinimai

Iki kito susitikimo :)

chekas

Informacijos šaltiniai:
  • http://www.ulac.lt/uploads/downloads/leidiniai/Laimo%20liga%20--%20WEB.pdf
P.S. All foreign readers are now able to translate a blog with a button on the right side of the blog :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą