Mokslo naujienos: atsparumo antibiotikams ištakos

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/05/170511142012.htm

Mano pastaba prieš skaitant įrašą. Netaisyklingas antibiotikų vartojimas vis dar lieka viena pagrindinių atsparumo antibiotikams išsivystymui. Čia aprašoma, kodėl būtent enterokokai išsivystė tokie atsparūs.

Pagal neseniai MIT ir Harvard atliktą tyrimą, „superbugs“ (neteko girdėti jokio panašaus lietuviško atitikmens, antibiotikams ypač atsparios bakterijos) lyderiai enterokokai kilo iš prieš 450 milijonus metų buvusio protėvio (maždaug šiuo metu pirmieji gyvūnai išlipo į sausumą). Tyrimo tikslas yra suprasti šių patogenų kurie tapo beveik nesunaikinami hospitalinių infekcijų lyderiai, evoliucinę istoriją.

Atsparumas antibiotikams yra labiausiai susirūpinimą kelianti visuomenės sveikatos problema pasaulyje. Kai kurie mikrobai („superbugs“) yra atsparūs beveik visiems antibiotikams. Tai ypatingai kelia susirūpinimą ligoninėse, kur apie 5 procentus hospitalizuotų pacientų susidurs su šiomis infekcijomis. Kadangi šiuo metu mokslininkai visame pasaulyje stengiasi surasti šios problemos sprendimo būdą, antibiotikų atsparumo ištakos ir evoliucija gali duoti naudingų žinių tolimesniems tyrimams.

 
http://kotaku.com/5829839/know-your-zelda-animals-monsters-beasts-bird-people-and-weird-chicken-things/

„Analizuodami šių dienų enterokokų genomus ir elgesį, mes galėjome atsukti laikrodį iki anksčiausių ir sudėlioti schemą, kaip šie organizmai išsivystė iki tokių, kokie yra dabar“ – sakė dr. Ashlee M. Earl. „Supratimas kaip aplinka, kurioje mikroorganizmai gyvena, paveikia juos įgyti naują savybę, leidžia mums numatyti kaip mikroorganizmai adaptuosis prie antibiotikų, antibakterinio muilo, dezinfekcinių priemonių ir kitų produktų, skirtų jų plitimo kontrolei, naudojimo“.

Schema, kurią tyrėjai sudėliojo, prasideda nuo gyvybės aušros. Bakterijos atsirado prieš 4 milijardus metų ir nuo tada planetoje, įskaitant ir jūras, jų knibždėte knibždėjo. Gyvūnai jūrose atsirado prieš 524 milijonus metų. Kadangi gyvūnai atsirado jūrose, kurios tuo metu priklausė bakterijoms, bakterijos išmoko gyventi gyvūnų viduje ir išorėje. Kai kurios bakterijos apsaugo ir tarnauja gyvūnams, kaip pavyzdžiui, mūsų žarnynų bakterijos, kitos bakterijos sukelia ligas. Kai gyvūnai išlipo iš jūrų po 100 milijonų metų, jie atsinešė ir savo mikrobus.

http://www.labtimes.org/labtimes/ranking/2014_03/index.lasso 

Tyrimo autoriai atrado, jog visos enterokokų rūšys, įskaitant ir tas, kurios niekada nebuvo rastos ligoninėse, yra natūraliai atsparios sausrai, badui, dezinfekcinėms priemonėms ir daugumai antibiotikų. Kadangi enterokokai įprastai gyvena daugumos (o gal ir visų) sausumos gyvūnų žarnynuose, tikėtina, kad jie gyveno ir jau išnykusių gyvūnų, dinozaurų ir pirmųjų į sausumą išlipusių nariuotakojų, žarnynuose. Šių bakterijų genomų palyginimai patvirtino, kad taip ir buvo. Tyrėjų komanda išsiaiškino, kad nauja enterokokų rūšis atsirasdavo kartu su nauja gyvūnų rūšimi, įskaitant naujų gyvūnų rūšių išsivystymą, kai jie išlipo į sausumą, ir naujų rūšių atsiradimą po masinių išnykimų.

Jūrų gyvūnų žarnynų bakterijos yra šalinamos į vandenyną. Kiekviename vandens lašelyje vidutiniškai galime rasti 5000 nekenksmingų bakterijų. Bakterijos nusėda ant jūros dugno į mikrobais turtingas nuosėdas, kurias suvartoja kirminai, vėžiagyviai ir kitų jūrų skaidytojai. Pastarieji yra suvalgomi žuvų ir mikrobai toliau cirkuliuoja maisto grandinėje. Tačiau sausumoje žarnyno bakterijos yra pašalinamos su išmatomis, kurios išdžiūsta ir bakterijos dažniausiai miršta. Deja, bet ne enterokokai. Šie mikrobai yra neįprastai atsparūs ir gali atlaikyti išdžiuvimą ir badą, kas jiems padeda sausumoje ir ligoninėse, kur dezinfekcinės priemonės sudaro nepalankias sąlygas mikrobams. Jie - neišnaikinami, o tai leido įgyti atsparumą antibiotikams.

http://www.medindia.net/patients/patientinfo/vancomycin-resistant-enterococci.htm

„Dabar mes jau žinome, kad enterokokai atsparumo genus gavo prieš šimtus milijonų metų, kai jie tapo atsparūs išdžiuvimui, dezinfekcinėms medžiagoms ir antibiotikams, kurie puldavo jų sieneles“ – teigė dr. Michael S. Gilmore. „Dabar turime taikinius, kad galėtume sukurti naujus enterokokams specifinius antibiotikus ir dezinfekcines priemones, kuriais bus galima pašalinti entorokokus iš ligoninių“ – papildė dr. Francois Lebreton.

Iki kito susitikimo :)

chekas

Informacijos šaltiniai:
  • https://www.sciencedaily.com/releases/2017/05/170511142012.htm
P.S. All foreign readers are now able to translate a blog with a button on the right side of the blog :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą