Įdomioji biologija: erkinio encefalito virusas

http://www.delfi.lt/temos/erkinis-encefalitas/

Iki vasaros liko jau visai nebe daug. Tikimės, kad galėsime džiaugtis šiltomis vasaros dienomis, o kartu ir pramogomis lauke. Tačiau pramogaujant reikia neužsimiršti, kad gamtoje esame ne vieni ir joje slypi ne tik pramogos. Apie erkinį encefalitą ir šios ligos sukeliamą siaubą girdime dažnai, bet apie ligos sukėlėją ir jo plitimą informacijos gauname mažai. Taigi šį kartą „Įdomiosios biologijos“ skyrelis skiriamas erkinio encefalito virusui (ir taip, kitą kartą susipažinsime su Laimo ligos sukėlėju).

Erkinis encefalitas (EE) – arbovirusinė (RNR virusai), klasikinė gamtinė židininė infekcija, sukeliama erkinio encefalito virusų (EEV), kuriuos perneša erkės. EE yra viena iš svarbiausių virusinių žmogaus centrinės nervų sistemos infekcijų, kuriai būdingi liekamieji reiškiniai, kartais sukeliantys neįgalumą. Specifinio gydymo EE nėra, todėl vienintelė efektyvi profilaktinė priemonė yra skiepai.

https://en.wikipedia.org/wiki/File:Tick-borne_encephalitis_virus_(crop).png

EEV priklauso Flaviviridae šeimai, Flavivirus genčiai. Flavivirusų gentį sudaro daugiau nei 70 virusų, iš kurių 38 yra patogeniški žmogui. EEV yra sferinis, 50 nm dydžio, sudarytas iš nukleokapsidės ir apvalkalo. EEV genomas yra vienagrandė linijinė viruso RNR, koduojanti struktūrinių ir nestruktūrinių baltymų sintezę. (susipažinti, kas apskritai yra virusas, galite čia)

Struktūriniai baltymai yra trys: kapsidės baltymas C, membraninis baltymas M ir apvalkalo glikoproteinas E. Baltymas C, susijungęs su RNR, sudaro nukleokapsidę. Baltymai E ir M bei lipidai sudaro viruso apvalkalą. Baltymas E yra pagrindinis viruso paviršiaus komponentas, kuris dalyvauja jungiantis su ląstelės receptoriais ir nulemia viruso virulentiškumą.

Nestruktūriniai baltymai yra 7: NS1 dalyvauja infekuotų ląstelių lizėje ir skatina antikūnų gamybą EEV infekuotiems žmonėms ar gyvūnams. NS2A, NS2B, NS4A, NS4B yra citotoksinių T limfocitų taikiniai. NS3 veikia kaip proteazė ir nukleozidų trifosfatazė – dalyvauja EEV RNR replikacijoje. NS5 yra RNR polimerazė ir interferono antagonistas.

http://viralzone.expasy.org/24?outline=all_by_species

Į ląsteles EEV patenka endocitozės būdu per specifinius receptorius. Vykstant EEV replikacijai, šeimininko RNR ir baltymų sintezė nenutrūksta. Viruso sintezė trunka 3-4 dienas.

Virusas į žmogaus organizmą patenka iš erkės, kai ši siurbia kraują. EEV platina Ixodes (pagrindinės platintojų rūšys – I. ricinus ir I. persulcatus) genties erkės, todėl EEV paplitimas sutampa su šios genties erkių išplitimo arealu. Erkių buveinės yra ten, kur yra gera augmenijos danga, vidutinis ar didelis kritulių kiekis. Esant tokiai aplinkai, dirvožemio paviršius išlieka drėgnas net ir sausuoju metų laiku. Erkės dažniausiai aptinkamos drėgnose, tamsiose, tankiose vietovėse: lapuočių ar mišriuose miškuose, miškingose vietovėse, miško pakraščiuose, laukymėse, paupiuose, pelkėtose vietovėse, kur daug brūzgynų ir krūmokšnių. Iksodinės erkės nėra aktyvios. Jos aukos paprastai tyko ant žolės, neaukštų krūmų, nepakildamos nuo žemės paviršiaus aukščiau nei 1,5 m.

https://miestomedicinoscentras.lt/erkinis-encefalitas-ir-kaip-nuo-jo-apsisaugoti/

EEV daugiausiai yra erkių seilių liaukose ir perduodamas įsisiurbimo metu, todėl greitas erkės ištraukimas neapsaugo nuo užsikrėtimo EEV. Skirtingose endeminėse vietovėse rizika užsikrėsti EEV svyruoja nuo 1 iš 3 iki 1 iš 200 erkių įsisiurbimų. Dėl erkių seilių liaukose gaminamų fermentų ir anestetikų jų įsisiurbimai yra neskausmingi ir 15-62% asmenų, susirgusių EE, įsisiurbimo nenurodo.

Erkių užsikrėtimo virusu būdai:
  • Vireminis būdas – erkė EEV užsikrečia, besimaitindama užkrėstu šeimininko krauju.
  • Nevireminis būdas – neinfekuota erkė užsikrečia, besimaitindama šalia infekuotos erkės.
  • Transfazinis būdas – sukėlėjas išsilaiko erkei besineriant iš vienos vystymosi stadijos į kitą
  • Transovarinis būdas – patelė EEV perduoda savo palikuonims per kiaušinėlius.
Užsikrėtimas per erkes nėra vienintelis būdas užsikrėsti EE. EEV galima užsikrėsti ir geriant nevirintą karvių, ožkų ar avių pieną bei valgant termiškai neapdoroto pieno produktus. EEV taip pat galima užkrėsti žmogų, jam perpilant infekuoto EEV kraujo, kūdikius galima užkrėsti maitinant infekuotos EEV motinos pienu. Dirbant laboratorijoje su EEV izoliatais, galimas aerozolinis užsikrėtimo būdas. Yra aprašytas atvejis, kuomet EEV užsikrėtė gyvulių skerdyklos darbininkas, apdorodamas užsikrėtusios ožkos skerdieną. Eksperimentuose su gyvūnais nustatyta, kad nėštumo metu EEV gali būti užkrečiamas vaisius.

Kasmet EE pasaulyje suserga  10-13 tūkst. žmonių. Lietuva patenka tarp tų šalių, kurioje registruojamas didelis sergamumas EE (daugiau kaip 11 susirgimų 100 tūkstančių gyventojų). Sergamumo EE didėjimas stebimas nuo 1993 m. Įvairiose Europos šalyse sergamumo rodikliai padidėjo nuo 2 iki 17 kartų. EE sergamumo pakilimo priežasčių yra keletas: globalinis atšilimas, kuris lėmė graužikų ir erkių veisimąsi, pailgino erkių aktyvumo periodą bei jų išplitimą į naujus arealus; padaugėjo nedirbamos žemės plotų; pasikeitė žmonių elgsena, padidėjo kelionių dažnis; pagerėjo EE epidemiologinė priežiūra ir laboratorinė diagnostika, tikslesnių duomenų apie EE ir naujus EE gamtinius židinius pateikimas ir kita. Paskutiniu metu būdinga, kad žmonės šia liga užsikrečia miestų ribose: sodybose, parkuose, priemiesčių miškuose, kolektyvinių sodų prieigose.

http://www.sumanimama.lt/wp-content/uploads/2016/06/ee-sergamumas.jpg
Erkinio encefalito sergamumas Europoje. Lietuvoje sergamumas vienas didžiausių

Lietuvoje kasmet užregistruojama 300-600 ligos atvejų. Vyrai serga dažniau nei moterys. Taip pat EE dažniau serga vyresnio amžiaus žmonės. Vaikai iki 18 m. serga rečiau nei suaugę, o iki mokyklinio amžiaus vaikams ji labai reta.
EE būdingas sezoniškumas. EE sezono metu stebimi du sergamumo pakilimai, priklausantys nuo erkių sezoninio aktyvumo. Lietuvoje EE atvejai užregistruojami nuo balandžio iki gruodžio mėnesio. Didžiausias sergamumas užregistruojamas liepos-rugsėjo mėnesiais.

http://www.ulac.lt/erkes
Erkinio encefalito sergamumas Lietuvoje

Yra labai svarbu grįžus iš gamtos apsižiūrėti, ar nėra įsisiurbusi erkė, o pajutus ligos simptomus – kreiptis į gydytoją. Dar kartą paminėsiu, efektyviausia profilaktika nuo erkinio encefalito - skiepai. 

http://www.silokarcema.lt/naujiena/2655_ar-bijo-silutiskiai-erkiu.html

Šis įrašas buvo jau 100-asis mano blog'ui. Dar kartą dėkoju visiems skaitantiems :)

Šiam kartui tiek. Sekit ir dalinkitės. Laukia keli atnaujinimai

Iki kito susitikimo :)

chekas

Informacijos šaltiniai:
  • http://www.ulac.lt/erkes
P.S. All foreign readers are now able to translate a blog with a button on the right side of the blog :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą