Ribozimai

https://en.wikipedia.org/wiki/Ribozyme

Šį kartą trumpas įrašas apie dar vieną molekulių tipą, pasižymintį fermentiniu aktyvumu. Prieš skaitant šį įrašą, siūlyčiau prisiminti, kas yra RNR molekulė.

Iki 1982 metų buvo manyta, jog tik baltymų molekulės gali turėti fermentinį aktyvumą. Mokslininkai, tirdami mikroorganizmus, atrado unikalų RNR molekulės tipą, kurį pavadino ribozimais. Kaip ir baltyminiai fermentai, ribozimai atlieka katalizatoriaus funkciją, turi aktyvųjį centrą, kuriame prisitvirtina substrato molekulės, ir yra nesunaudojami cheminių reakcijų metu (t.y., ta pati molekulė gali atlikti begales reakcijų).

 http://exploringorigins.org/ribozymes.html
Ribosoma

Ribozimai atlieka tik labai specifines reakcijas, susijusias su RNR ir DNR molekulių skėlimu ar, atvirkščiai, surišimu ir peptidinio ryšio formavimu. Ribozimai randami ir didžiajame ribosomų subvienete, kur nukreipia aminorūgštis į reikiamą vietą baltymų sintezės metu. Taip pat jie dalyvauja įvairiose RNR apdorojimo reakcijose, kaip tRNR (transportinė RNR) biosintezė, RNR splaisingas (intronų pašalinimas), virusų replikacija. Šiais atžvilgiais, ribozimai yra labiau riboti, nei fermentai, t.y., labiau apriboti naudojamų substratų bei atliekamų reakcijų.

Ribozimų atradimas remia RNR pasaulio hipotezę, kuri teigia, kad anksčiau gyvieji organizmai genetinę informaciją saugojo tik RNR molekulės pavidalu (išsamiau apie šią teoriją galėsiu parašyti vėliau), o reakcijų katalizatoriais buvo RNR molekulės. Pagal šią hipotezę, gyvybės formos pradėjo naudoti DNR ir baltymus dėl to, kad RNR yra santykinai nestabili molekulė, pasižyminti prastomis katalizinėmis savybėmis. Palaipsniui, ribozimai turėjo vis mažesnę reikšmę ląstelių metabolizmui.

 https://www.amazon.com/Life-RNA-World-Ancestor-Within/dp/0674060717

Šiam kartui tiek. Sekit ir dalinkitės. Iki kito susitikimo :)

chekas

Informacijos šaltiniai:
  • Gerard J. Tortora, Berdell R.Funke, Christine L. Case. "Microbiology. An Indtroduction". 11th edition. p 119
  •  http://exploringorigins.org/ribozymes.html
P.S. All foreign readers are now able to translate a blog with a button on the right side of the blog :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą