Mokslo naujienos: vikšras išgelbės pasaulį?

http://www.sciencemag.org/news/2017/04/could-caterpillar-help-solve-world-s-plastic-bag-problem

Žinome visi – viena didžiausių ekologinių problemų pasaulyje – ilgai nesuyrantis polietilenas (iš kurio gaminami plastikiniai maišeliai). Polietilenas yra mikroorganizmų sunkiai skaidoma medžiaga, kuri gamtoje išlieka nesuirusi mažiausiai 15 metų. O kadangi sąvartynuose polietileniniai maišeliai atsiduria šiukšlių krūvoje ir jų nepasiekia Saulės spinduliai, manoma, kad jie gali išlikti ir 400 metų (tikslaus laiko pasakyti negalima, kadangi patys polietileniniai maišeliai pradėti naudoti palyginus neseniai). Dėl to, kad polietileniniai maišeliai sukelia didelę ekologinę žalą, mokslininkai bando ieškoti būdų, kaip pagreitinti jų irimą.

 http://www.efoto.lt/nuotrauka/savartynas

Vystymosi biologai ir bitininkai sugalvojo naują būdą, kaip atsikratyti panaudotų plastikinių maišelių – priversti vaško kirminus juos suvalgyti. Šie kirminai tai vaško kandžių (Galleria mellonella) lervos – vikšrai, kurie minta bičių vašku. Federica Bertocchini (Biomedicinos ir Biotechnologijų institutas, Cantabria, Ispanija) išvaliusi tuščius avilius, kuriuose knibždėjo šių lervų, sudėjo jas į parduotuvėse naudojamą plastikinį maišelį. Jos nuostabai, lervos greitai „pravalgė“ kelią lauk, palikdamos maišelį su skylėmis, o kartu ir su mįsle, kaip joms tai pavyko. 
Video, kuriame galite pamatyti, kaip lervos išsilaisvina iš plastikinio maišelio

Pasirodo, šie vikšrai geba maišeliuose naudojamą polietileną suskaidyti į etilenglikolį, kuris gali būti paverčiamas į naudingas medžiagas, pavyzdžiui, antifrizą. Polietilenas palieka 80 milijonų tonų svorio (vien tik JAV) sunkiai yrantį iššūkį ir mokslininkai tik neseniai pradėjo progresuoti jo skaidymo srityje. Šis vikšras gali tapti dar vienu sprendimo būdu.

O ką mes kiekvienas galime padaryti dabar? Sumažinti plastikinių maišelių vartojimą – įsigykite medžiaginį maišelį pirkiniams, tuos pačius plastikinius maišelius naudokite keletą kartų bei juos rūšiuokite. Pradėkime kovoti su šia ekologine problema nuo savęs.

http://www.weho.org/city-hall/city-departments/community-development/long-range-and-mobility-planning/plastic-bag-ban

Iki kito susitikimo :)

chekas

Informacijos šaltiniai:
  • http://www.sciencemag.org/news/2017/04/could-caterpillar-help-solve-world-s-plastic-bag-problem
P.S. All foreign readers are now able to translate a blog with a button on the right side of the blog :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą