Mokslo naujienos: neįprastas ląstelių dalijimasis

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/10/161011135917.htm

Dauguma bakterijų dalinasi dalinimosi vietoje prijungdamos FtsZ baltymą. Buvo manoma, kad FtsZ privalo organizuotis į žiedą, sutelkdamas daugybę kitų baltymų, ir kartu sudaryti vienalytę ir tuo pačiu metu veikiančią susitraukimo jėgą, spaudžiančią ląstelės šonus. Panašiai, kaip pirštais suspaustume pripūstą pailgą balioną. Nors iki šiol vis dar yra diskutuojama, kuris iš komplekso baltymų sukuria susitraukimo jėgą, niekas neabejoja, jog dalijimosi žiedą formuoja FtsZ baltymas. Žiedas sudarytas iš pasikartojančių FtsZ filamentų, jis yra elipsės arba toroido formos. Ilgai tikėta, jog žiedas yra sine qua non (nepakeičiamas) ląstelės dalijimosi procese.

http://www.riken.jp/en/research/rikenresearch/highlights/5722/

Įvairūs biologijos vadovėliai parašyti nagrinėjant mikroorganizmus, kurie auga laboratorinėmis sąlygomis. Tačiau, dauguma mikroorganizmų kol kas yra nekultivuojami ir gali būti stebimi tik jų natūralioje aplinkoje.

Silvia Bulgheresi ir jos komanda tiria bakteriją, kuri auga ir dauginasi ant jūrinių nematodų, priklausančių Stilbonematinae šeimai. Šios šeimos nematodai randami aplink tropines salas, Karibuose. Šios bakterijos, jūrinio nemato Robbea hypermnestra simbionto (organizmai, kurie gyvena kartu ir teikia vienas kitam naudą), analizė atgaivino diskusiją, kaip sukuriama jėga, kuri reikalinga bakterijų ląstelių dalijimosi metu.

http://phys.org/news/2016-10-unconventional-cell-division-caribbean-sea.html

Ši 1x3 µm lazdelės formos bakterija prie šeimininko, nematodo paviršiaus prisikabinusi vienu savo poliumi. Pirmasis keistas dalykas, ką ji daro, tai savo dalijimosi plokštumą orientuoja paraleliai ilgajai ašiai. Taigi ji dalijasi išilgai, o ne skersai, kaip įprastos lazdelės formos bakterijos. Tačiau formuoti tris kartus ilgesnį ląstelės siaurėjimą dalijimosi metu šiai bakterijai pasirodė per mažas iššūkis. Šis išradingas mikroorganizmas dalijasi asinchroniškai – ląstelei pasidalinus pradžioje membrana apgaubiamas prie nematodo prisitvirtinęs polius, o tik tada laisvasis. „Bet didžiausias siurprizas buvo tame, kad kai pradėjome ieškoti FtsZ žiedo, mes jo neradome“, teigia Nikolaus Leisch.

https://www.quia.com/jg/2497938list.html
Įprastas bakterinių ląstelių dalijimasis

http://rowdysites.msudenver.edu/~churchcy/BIO3270/Images/Protozoans/binary_fission.htm
Išilginis dalijimasis, kuris manytas, kad bakterijoms nebūdingas (paveikslėlyje pavaizduotas pirmuonis)

R. hypermnestra simbionto dalijimasis stebina mokslininkus. Vienas iš tokio dalijimosi paaiškinimų galėtų būti, jog tokiu būdų simbiontas lieka ištikimas savo šeimininkui. „Išilginis dalijimasis galėjo atsirasti tam, kad abi dukterinės ląstelės liktų prisikabinusios prie šeimininko paviršiaus. Kitais žodžiais tariant, kad viena iš dukterinių ląstelių nepasimestų smėlyje ar jūroje“, spėlioja Bulgheresi.

Iki kito susitikimo :)

chekas

Informacijos šaltiniai:
  • https://www.sciencedaily.com/releases/2016/10/161011135917.htm
P.S. All foreign readers are now able to translate a blog with a button on the right side of the blog :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą