Kaip veikia fermentas?

https://www.ethz.ch/en/news-and-events/eth-news/news/2013/10/kuenstliches-enzym-schafft-700-reaktionen-pro-sekunde.html

Fermentai sumažina cheminių reakcijų aktyvacijos energiją. Principinė schema, kaip fermentas tai daro:
  1. Substrato paviršius kontaktuoja su specifine fermento sritimi – aktyviuoju centru;
  2. Susiformuoja laikinas tarpinis junginys, vadinamas fermento-substrato kompleksas;
  3. Substrato molekulė pakeičiama pertvarkant atomus tiek ją suskaidant, tiek ją sujungiant su kita substrato molekule;
  4. Pakeistos substrato molekules – reakcijos produktai – atpalaiduojami, nes jos nebeatitinka fermento aktyviojo centro;
  5. Nepakitusi fermento molekulė vėl yra pasiruošusi reaguoti su kita substrato molekule.
Šių veiksmų rezultatas – fermentas pagreitina chemines reakcijas.

https://en.wikibooks.org/wiki/Biochemistry/Print_version
Fermentas atpažįsta tik jam specifinį substratą (generally speaking). Pavyzdžiui, specifinis fermentas gali hidrolizuoti peptidinę jungtį tik tarp 2 specifinių aminorūgščių. Kiti fermentai gali hidrolizuoti krakmolą, be ne celiuliozę, nors tiek krakmolas, tiek celiuliozė yra polisacharidai, sudaryti iš gliukozės subvienetų.

Fermentai turi šį specifiškumą, nes aktyvųjį jo centrą būtų galima laikyti spyna, o substratą – raktu – spynos-rakto modelis. Tačiau, aktyvusis centras ir substratas yra kintantys ir gali pakeisti formą, kad galėtų vienas kitą geriau atitikti. Dažniausiai substratas yra žymiai mažesnis už fermentą ir tik kelios fermento aminorūgštys sudaro aktyvųjį centrą.

http://www.chem4kids.com/files/bio_enzymes.html

Ta pati molekulė gali būti substratu keletui skirtingų fermentų, katalizuojančių skirtingas reakcijas, taigi substrato molekulės likimas priklauso nuo fermento atliekamos funkcijos. Bent 4 skirtingi fermentai gali reaguoti su gliukozės-6-fosfatu, molekule, labai svarbia ląstelės metabolizme, ir kiekvienos reakcijos metu ji paverčiama skirtingu produktu. 

Šiam kartui tiek. Iki kito susitikimo :)

chekas

Informacijos šaltiniai:
  • Gerard J. Tortora, Berdell R.Funke, Christine L. Case. "Microbiology. An Indtroduction". 11th edition. p 115,116
P.S. All foreign readers are now able to translate a blog with a button on the right side of the blog :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą