Nukleorūgštys

http://education.seattlepi.com/chemistry-involved-nucleic-acid-polymer-sequencing-6707.html

1944 metais Amerikos mikrobiologai Oswald Avery, Colin MacLeod ir Maclyn McCarty atrado, kad genai yra sudaryti iš medžiagos, pavadintos deoksiribonukleorūgštimi (DNR). Po 9-erių metų, James Watson ir Francis Crick, dirbdami su molekuliniais modeliais ir Rentgenu gauta informacija, kurią pateikė Maurice Wilinks ir Rosalind Franklin, identifikavo DNR molekulės struktūrą (už tai Wilkins, Watson ir Crick tapo Nobelio premijos laureatais). Crick taip pat pasiūlė DNR replikacijos mechanizmą ir kaip ši molekulė dalyvauja genetinės informacijos paveldėjime.
http://www.scienceok.com/human-body/nucleic-acids-DNA-and-RNA-structure/

DNR ir kita molekulė, ribonukleorūgštis (RNR), priskiriamos nukleorūgštims, nes jos buvo atrastos ląstelių branduoliuose (ang. branduolys nuclei). Jei aminorūgštys yra baltymų statybiniai blokeliai, tai nukleorūgštyse jais yra nukleotidai.

Kiekvienas nukleotidas sudarytas iš 3 dalių: heterociklinė (azotą turintis žiedas) bazė, pentozė (cukrus, su 5 anglies atomais) (arba deoksirobzė, arba ribozė) ir fosfatinė grupė (fosforo rūgštis).

http://ib.bioninja.com.au/standard-level/topic-2-molecular-biology/26-structure-of-dna-and-rna/nucleotides.html

Yra 5 tipų bazės: adeninas (A), timinas (T), citozinas (C), guaninas (G) ir uracilas (U). A ir G bazės turi dvigubus žiedus ir vadinami purinais, o C, T ir U turi viengubus žiedus ir vadinami pirimidinais.

http://2012books.lardbucket.org/books/introduction-to-chemistry-general-organic-and-biological/s22-01-nucleotides.html

Nukleotidai vaidinami pagal bazes, kurias jie turi. Nukleozidai – purino ar pirimidino kombinacija su pentoze (nukleotidas be fosfatinės grupės). 
http://bio3400.nicerweb.com/Locked/media/ch10/nucleotide.html

Šiam kartui tiek. Iki kito susitikimo :)

chekas

Informacijos šaltiniai:
  • Gerard J. Tortora, Berdell R.Funke, Christine L. Case. "Microbiology. An Indtroduction". 11th edition. p 44,47
P.S. All foreign readers are now able to translate a blog with a button on the right side of the blog :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą