Mokslo naujienos: su kūno riebalais siejamos žarnyno bakterijos

https://www.yahoo.com/news/the-link-between-gut-bacteria-and-your-kids-122912819857.html

King koledžo Londone mokslininkai atrado ryšį tarp žmogaus išmatose esančių bakterijų įvairovės (žmogaus išmatų mikrobiomo) ir pilvo riebalų.

Tyrimas taip pat pateikia įrodymų dėl galimo genetinio polinkio nutukimui. Pasak jų, tai galėtų lemti paveldimos bakterijos išmatų mikrobiomoje. 

Mokslininkai parodė, kad tiriamieji, turintys didesnę bakterijų įvairovę išmatose, turi mažiau visceralinių riebalų. Visceraliniai riebalai yra kūno riebalai, kaupiami pilvo srityje šalia kai kurių svarbių vidaus organų. Dideli kiekiai šių riebalų siejami su didesne rizika sirgti širdies bei kraujagyslių ligomis bei diabetu. Šis riebalų tipas anksčiau nebuvo siejamas su žmogaus mikrobioma.

http://maistassportui.lt/straipsniai/ivairus/zalingi-iprociai-ir-cukrinis-diabetas/

Nors tyrimas orientuojamas į genus, kurie siejami su mikrobiomos ir visceralinių riebalų partneryste, reikalingi tolimesni tyrimai, kad būtų suprasta specifinė šių genų įtaka ir kaip tai išnaudoti potencialiems gydymo metodams.

Pagrindinė tyrimo autorė dr. Michelle Beaumont teigia: „Šis tyrimas parodė aiškų ryšį tarp bakterijų įvairovės išmatose ir nutukimo bei širdies ir kraujagyslių ligų rizikos, o ypač visceralinių riebalų kaupimosi. Tačiau, kadangi tai buvo stebimasis tyrimas, mes negalime tiksliai pasakyti kaip bakterijos daro įtaką riebalų kaupimuisi“.

Kita autorė, dr. Jordana Bell, teigia: „Tikrai yra įrodymų, jog žarnyno bakterijos susijusios su nutukimu ir dabar nauji tyrimai tiria tai detaliau. Tolimesnių tyrimų reikia tam, kad suprastume, kaip tiksliai mūsų žarnyno bakterijos daro įtaką žmogaus sveikatai ir ar įsikišimai, tokie kaip išmatų transplantacija, gali turėti saugių, naudingų bei veiksmingų poveikių.“

Tyrimų trūkumas - buvo tirtos daugiausiai moterys (kaip dažnai panašiuose tyrimuose dvynės), kas rodytų, jog tai nebūtinai būdinga ir vyrams. Taip pat nebuvo atsižvelgta į vartojamo maisto ir mikrobiomos sąveika.

Iki kito susitikimo :)

chekas

Informacijos šaltiniai:
  • https://www.sciencedaily.com/releases/2016/09/160926221634.htm
P.S. All foreign readers are now able to translate a blog with a button on the right side of the blog :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą