Truputis iš Lietuvos: listeriozė

http://www.webmd.com/food-recipes/food-poisoning/rm-quiz-food-bacteria-listeria

Šį kartą vietoj „Mokslo naujienų“ su tam tikromis naujienomis susijęs įrašas. Pasinaudosiu proga ir aprašysiu apie pirmąją ligą ir jos sukėlėją.

Greičiausiai jau visi girdėjome apie nuslėptą baisūną šaldytuose maisto produktuose. Straipsnių prirašyta begalės, vyksta ikiteisminiai tyrimai, kratos, atsisakymai komentuoti situaciją... Tačiau ko pasigedau beskaitydama šiuos straipsnius – normalaus paaiškinimo, kas tai per bakterija ir kas tai per liga.
Jei dar nesupratote apie ką aš – tai apie „Judex“ gaminiuose nuslėptą bet vis tiek rastą listerijos (Listeria monocytogenes) bakteriją.

http://abcnews.go.com/Health/dead-blue-bell-listeria-outbreak-sabra-recalls-hummus/story?id=30176592

Listeria yra Gram-teigiamos trumpos kokobacilos, priklausiančios Firmicutes (firmus – stiprus, cutis – oda) skyriaus bakterijoms. Būna pavienės arba poromis. Listeria monocytogenes labai platus augimo temperatūros diapozonas. Šios bakterijos geba augti žemose temperatūrose (4-10°C), todėl gali greitai daugintis tokiose vietose, kaip šaldytuvai. Kai nuo kitų bakterijų galima apsisaugoti maistą laikant šaltai (jos nebegali daugintis), nuo listerijų šiuo būdu neapsisaugosi.

Listerijų randama dirvožemyje ar gyvūnų išmatose, tad listerijomis gali būti užsikrėtęs visas gyvulinis maistas, vaisiai, daržovės ir t.t. Gerai neapdoroto maisto, užkrėsto listerijomis, laikymas šaldytuve užkrės visą maistą, esantį šaldytuve. Tai plačiai paplitusi rūšis, daugiausiai užkrečianti naujagimius ir senyvo amžiaus žmones (kitaip tariant, turinčius silpną imunitetą).

http://www2.kaiyodai.ac.jp/~kimubo/english/research/torikumi/1.html

Listeria monocytogenes sukeliama infekcija listeriozė dažniausiai yra nedidelė, praeinanti pati. Liga gali pasireikšti karščiavimu, raumenų skausmais, angina, akių junginės uždegimo požymiais, limfmazgių uždegimu, kartais vėmimu ar viduriavimu. Žmogus žmogui perduoda retai (motina gali perduoti savo kūdikiui). Retai infekcija išsivysto į meningitą (bakterinis nervų sistemos susirgimas), bakteriemiją (bakterijų buvimas kraujyje) ar encefalitą (nervų sistemos susirgimas), o šie susirgimai neretai pereina į mirtį, ypač pacientams su labai silpnu imunitetu (pvz.: AIDS ligoniams). Bakteriemijos pasireiškimas nėščiajai baigiasi priešlaikiniu gimdymu, vaisiaus žūtimi ar naujagimių infekcijomis.

http://www.nature.com/ng/journal/v48/n3/full/ng.3515.html

Listerijos atpažįstamos jas kultivuojant, mikroskopuojant, dažant Gramo būdu (sienelės tipo nustatymas). Stebimas ir jų judrumas – kambario temperatūroje jos juda geriau, nei 37° temperatūroje (37°C temperatūra yra optimali daugeliui bakterijų, todėl kultivavimas vyksta būtent tokioje temperatūroje), pusiau standžioje terpėje galima pamatyti listerijoms būdingą skėčio formos augimą.
Listeria gydoma antibiotikais ampicilinu ir gentamicinu. Jos yra atsparios cefalosporinui, penicilinui ir chloramfenikoliui.

http://people.upei.ca/jlewis/html/lab_4_coryne-_mycobacterium.html

Listeriozė gali būti sukontroliuota tinkama higiena, tinkamais šaldytuvų valymais ir gerai atšildžius ir pašildžius jau pagamintą maistą (kuris buvo laikytas šaldytuve). Žmonės, esantys didelėje susirgimo rizikos grupėje (nėščiosios ir imunosupresiniai pacientai) turėti vengti maisto, kuris gali būti užkrėstas listerijomis.

Iki kito susitikimo :)

chekas

Informacijos šaltiniai:
  • Stephen Gillespie, Kathleen Bamford. „Medical Microbiology and Infection at a Glance“. 4th edition. p 38,39
  • http://www.ulac.lt/ligos/L/listerioze

2 komentarai:

  1. Iki šiol nebuvau nieko girdėjusi apie šią bakteriją. Naudingas straipsnis :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Malonu žinoti, kad kažkas sužino ką nors naujo iš mano įrašų :)

      Panaikinti