Mokslo naujienos: iš kupranugarių kilęs peršalimo virusas

https://en.wikipedia.org/wiki/Coronavirus

Po kiek ilgesnės, nei įprasta, pertraukos „Mokslo naujienos“ grįžta su mano blog‘e kol kas retai minima tema – virusais.

Yra 4 visame pasaulyje paplitę ir žmones užkrečiantys koronavirusai, kurie kaip ir geriau žinomi rinovirusai, sukelia įvairius peršalimus. Įprastai šios infekcijos žmonėms nėra pavojingos. Bonos universiteto, Virusologijos instituto profesorius Christian Drosten su komanda rado vieno iš peršalimą sukeliančio koronaviruso „HCoV-229E“ šaltinį. Jis, kaip ir baisusis MERS virusas, taip pat kilęs iš kupranugarių.

http://kingofwallpapers.com/camel.html

Vidurio Rytų kvėpavimo sistemos koronavirusas MERS žmoguje pirmą kartą rastas 2012 metais. Jis sukelia sunkias kvėpavimo sistemos infekcijas, kurios dažnai būna mirtinos. Kiek anksčiau kupranugariai buvo patvirtinti kaip šio viruso šaltinis.

Pasak prof. Drosten, MERS tyrimų metu ieškant koronavirusų buvo ištirta 1000 kupranugarių ir juos nustebino, kad kartu buvo rasta ir „HCoV-229E“, kuris žmonėms sukelia peršalimą. Atliekant lyginamuosius tyrimus nustatyta, kad išties šį virusą kupranugariai perduoda žmonėms.

http://www.general-anzeiger-bonn.de/news/politik/ausland/Bonns-Chefvirologe-warnt-vor-Panikmache-article1436880.html
Christian Drosten

Drosten ir jo komanda izoliavo kupranugariuose rastus peršalimo virusus ir atrado, jog šie geba patekti ir į žmonių ląsteles, per tuos pačius receptorius, kaip ir kiti žinomi žmonių peršalimą sukeliantys virusai. Tačiau, žmogaus imuninė sistema geba apsiginti nuo kupranugario viruso, lygiai taip pat, kaip ir nuo peršalimo virusų. Be to, testai parodė, kad nėra tikėtina, jog kiltų šio viruso epidemija, nes didžioji dalis žmonių populiacijos jau turi jam imunitetą.

Ar viskas taip pat aišku ir su MERS? MERS virusas yra labai keistas patogenas. Jis yra mažesnis, viruso protrūkiai ir plitimas labai riboti. Laimei, šis baisus virusas nėra taip gerai adaptavęsis prie žmonių ląstelių, kad galėtų būti išnešiotas globaliai (bent iki dabar, nes virusai mutuoja ir tobulėja).

http://www.medscape.com/viewarticle/819763

Labai tikėtina, kad paskutinės pandemijos metu tarp žmonių buvo labai išplitęs HCoV-229E virusas ir tai kelia šiokį tokį nerimą. Dabartiniai tyrimai įspėja, jog gali įvykti ir MERS pandemija – virusas kuo toliau, tuo geriau prisitaiko prie žmogaus ląstelių ir gali lengviau jas infekuoti. Šiuo metu intensyviai kuriami skiepai nuo MERS. Jų klinikiniai tyrimai prasidės jau kitąmet.

Informacijos šaltiniai:
  • https://www.sciencedaily.com/releases/2016/08/160818093438.htm
P.S. All foreign readers are now able to translate a blog with a button on the right side of the blog :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą