Mokslo naujienos: bakterijos suteikia paukščiams seksualų kvapą

http://www.sciencemag.org/news/2016/06/bacteria-give-bird-its-sexy-smells

Jei pagalvotumėte apie paukščius, greičiausiai mintyse išgirstumėte jų giesmes, pamatytumėte jų ryškias spalvas ar skrydį. Nemanau, kad kas nors pagalvotų apie jų kvapą. Tačiau neseniai pristatytas tyrimas parodė, kad bakterijos paukščiams suteikia kitą labai svarbią ypatybę – būtent kvapą. Tyrimas atliktas su Šiaurės Amerikoje paplitusiu paukščiu – tamsiaakiu junku (Junco hyemalis).

http://ibc.lynxeds.com/photo/dark-eyed-junco-junco-hyemalis/snow

Kai šie nedideli paukščiai valosi savo plunksnas (gražinasi), jie paskleidžia aitraus kvapo riebalus po visą kūno paviršių. Šis veiksmas svarbus viliojant partnerį – skirtingų lyčių individų riebaluose randami skirtingi kiekiai trijų kvapą suteikiančių cheminių medžiagų, suteikiantys lyčiai specifinį kvapą. Patinai, turintys „vyriškesnį“ kvapą susilaukia daugiau palikuonių. Patelėms, turinčioms patrauklesnį kvapą, sekasi taip pat geriau.

http://www.crystalinks.com/bacteria.html

Tačiau junkai savus „kvepalus“ gaminasi ne vien patys – dauguma cheminių medžiagų yra pagamintos bakterijų. Naujasis tyrimas rodo itin svarbų bakterijų ir paukščių ryšį. Kai tyrėjai suleido antibiotikų į liaukas, gaminančias paukščių „kvepalus“, trijų kvapiųjų molekulių koncentracija drastiškai sumažėjo. Tų pačių, kurias junkai laiko seksualiomis. Taigi galima daryti išvadą, kad junkai partnerį susiranda pagal bakterijų skleidžiamą kvapą. 

Iki kito susitikimo :)

chekas

P.S. Su praeitu įrašu pasiekiau 10 000 peržiūrų ribą. Ačiū Jums :)


Informacijos šaltiniai:
  • http://www.sciencemag.org/news/2016/06/bacteria-give-bird-its-sexy-smells
P.S. All foreign readers are now able to translate a blog with a button on the right side of the blog :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą