Nukleoidas

http://www.textbookofbacteriology.net/structure_9.html

Šį kartą apie bakterijos genetinę medžiagą.

Bakterinės ląstelės nukleoide dažniausiai yra 1 ilga, nepertraukiama, žiedinė, dvigrandė DNR molekulė, dar vadinama bakterijos chromosoma. Joje yra užkoduota ląstelės genetinė informacija apie ląstelės struktūras ir funkcijas. Skirtingai nei eukariotų chromosomos, bakterijų chromosomų nedengia branduolio apvalkalas (membrana) ir jos neturi histonų. 

http://www.wikilectures.eu/index.php/Prokaryotic_Chromosomes

Nukleoidas gali būti sferinės, ištįsusios ar smėlio laikrodžio formos. 20%  aktyviai augančios bakterijos tūrio užima DNR molekulė, nes sintetinama (dauginama) genetinė medžiaga ateities ląstelėms (dauginimuisi). Chromosoma yra pritvirtinta prie plazminės membranos. Manoma, kad plazminėje membranoje esantys baltymai atsakingi už DNR replikaciją (dvigubėjimą, prieš ląstelei dalijantis). Taip pat šie baltymai tolygiai paskirsto genetinę informaciją dukterinėms ląstelėms. 

http://www.nature.com/nrmicro/journal/v8/n3/fig_tab/nrmicro2261_F1.html

Dažnai bakterijos be chromosominės DNR turi ir mažą, dažniausiai žiedinę, dvigrandę DNR molekulę, vadinamą plazmide. Jos yra ekstrachromosominės, tai yra, jos nesusietos su chromosoma ir replikuojasi atskirai nuo chromosominės DNR. Plazmidės taip pat siejamos su plazminės membranos baltymais. 

http://bio1151.nicerweb.com/Locked/media/ch20/20_02a.jpg

Plazmidėse dažniausiai koduojama nuo 5 iki 100 genų, kurie nėra būtini bakterijos išgyvenimui normaliomis bakterijos gyvenimo sąlygomis. Bakterijos gali „pamesti“ plazmides ir didelės žalos pačios nepajus. Tačiau esant tam tikroms, nepalankioms, sąlygoms, plazmidės gali suteikti bakterijai pranašumą. Plazmidės gali nešti genus, atsakingus už atsparumą antibiotikams, toksinių metalų toleravimą, toksinų produkavimą ir fermentų sintezę. 

http://blog.addgene.org/plasmids-101-what-is-a-plasmid

Plazmidės gali būti perduodamos vienos bakterijos kitai. Plazmidės yra naudojamos genų manipuliacijoms biotechnologijose.

Žodynėlis:

Histonas – baltymas, supakuojantis chromosomą. 

Šiam kartui tiek. Iki kito susitikimo :)

chekas

Informacijos šaltiniai:
  • Gerard J. Tortora, Berdell R.Funke, Christine L. Case. "Microbiology. An Indtroduction". 11th edition. p 94
P.S. All foreign readers are now able to translate a blog with a button on the right side of the blog :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą