Kodėl bakterijos yra tokio dydžio, kokio yra?

http://www.sciencemag.org/news/2016/04/why-bacteria-can-t-get-any-bigger-or-smaller
Šį kartą „Mokslo naujienos“ nėra visai mokslo naujienos :D Trumpai parašyta, kodėl bakterijos yra tokių dydžių, kokios yra – nei didesnės, nei mažesnės.
Kad būtų lengviau suprasti, kokio įvairaus dydžio gali būti bakterijos, tai mažiausias galima įsivaizduoti kaip delną, o didžiausios galėtų talpinti 4000 traktorių su priekabomis. Įspūdinga, tiesa?
(Atkreipkite dydį į skales - pirmuoju atveju nm, antruoju mm)

 
http://www.medgadget.com/2006/12/insanely_small.html
Vienos mažiausių bakterijų

 
http://schaechter.asmblog.org/schaechter/2012/02/the-three-faces-of-thiomargarita.html
Kol kas žinoma didžiausia bakterija - Thiomargarita namibiensis
Bet nors ir didžiosios bakterijos greitai auga ir dauginasi, yra tam tikri dydžio limitai. Taip jau susiklostė, kad visos tam tikros rūšies bakterijos turi savo maksimalų dydį ir, dėl savo paprastos struktūros, nebegali tapti dar didesnėmis. Kad būtų išsiaiškinta kodėl taip yra, biologai kuria kompiuterinius modelius tam, kad galėtų spėlioti kaip mikrobo metabolizmas ir ląstelės struktūra keičiasi su ląstelės dydžiu. Tam jie ieško duomenų, kiek bakterijoms reikia vietos jos svarbiausių komponentų veikimui, tai yra jų DNR, baltymams ir ribosomoms.
https://en.wikipedia.org/wiki/File:Average_prokaryote_cell-_en.svg

Erdvės varžymai kontroliuoja tiek didžiausių, tiek mažiausių bakterijų rūšių dydžius. Mažos bakterijos negali tapti dar mažesnėmis, nes tokiu atveju neužtektų vietos jų DNR ir būtiniausiems baltymams (nors jau rašiau, apie sintetinį mikrobą, bet čia kalba eina apie natūraliai gyvenančias). Jos taip pat negali tapti didesnėmis dėl to, kad didesnėms rūšims reikia ir didesnių energijos resursų. Šios proporcingai didesnės energijos poreikis lemia, kad reikia žymiai didesnio ribosomų kiekio ir tos bakterijos, kurios mėgintų tapti didesnėmis, nei yra šiuo metu egzistuojančios didžiausios, negalėtų sutalpinti visų papildomai reikalingų dalių. Logiška, tiesa?
(Jeigu kyla klausimas, kodėl negalėtų sutalpinti, tai prokariotinės ląstelės yra paprastesnės struktūros, nei eukariotinės, ir tai neleistų palaikyti didesnio kiekio dalelių savo viduje – jos greičiau plyštų, nei sugebėtų pasidauginti).
https://www.pinterest.com/wesdulaney/bio-ap-chem-jokes/
Iki kito susitikimo :)

chekas

Informacijos šaltiniai
  • http://www.sciencemag.org/news/2016/04/why-bacteria-can-t-get-any-bigger-or-smaller
P.S. All foreign readers are now able to translate a blog with a button on the right side of the blog :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą