Citoplazma

http://bscb.org/learning-resources/softcell-e-learning/cytoskeleton-the-movers-and-shapers-in-the-cell/
 
Kadangi nėra daug ką parašyti, tai šį kartą iškart tiek apie prokariotų, tiek apie eukariotų citoplazmą.

Kai kalba eina apie prokariotus, citoplazma apibūdina ląstelės turinį, apgaubtą plazmine membrana.

Citoplazma yra stora, elastinga, pusiau permatoma ir vandeninga struktūra. 80% citoplazmos sudėties yra vanduo. Be jo yra fermentų, angliavandenių, lipidų, neorganinių jonų (pvz. įvairių metalų jonai) ir daugybė nedidelės molekulinės masės medžiagų. Neorganinių jonų koncentracija citoplazmoje yra žymiai aukštesnė, nei kitose ląstelės vietose.

Didžiausia struktūra, esanti prokariotinės ląstelės citoplazmoje, yra nukleoidas - sritis, kurioje sutelkta prokarioto DNR. Prokariotų citoplazmoje taip pat gausu ribosomų ir įvairių intarpų su rezervinėmis medžiagomis. Baltyminiai siūlai, esantys citoplazmos sudėtyje, suteikia ir palaiko bakterijų lazdelės ir spiralės formas. 

http://www.britannica.com/science/chromosome/images-videos/Structure-of-a-typical-bacterial-cell-showing-the-cell-wall/129671

Prokariotų citoplazmos neturi kai kurių dalių ar savybių, būdingų eukariotinių ląstelių citoplazmoms. Pavyzdžiui, citoskeleto ar citoplazminio judėjimo.

Eukariotinių ląstelių citoplazma apima visą ląstelės turinį, apribotą plazmine membrana ir ląstelės branduoliu. Skystoji citoplazmos dalis vadinama citozoliu (terminas taikytinas ir prokariotinėms ląstelėms).

Pagrindinis skirtumas tarp eukariotinių ir prokariotinių ląstelių citoplazmų yra tas, kad eukariotinės citoplazmos turi kompleksines vidines struktūras, susidedančias iš labai mažų strypelių (mikrofilamentai arba tarpiniai filamentai) ir cilindrų (mikrovamzdeliai). Jie kartu formuoja citoskeletą. Citoskeletas suteikia atramą ir formą, o taip pat užtikrina medžiagų transportą ląstelėje (ir netgi visos ląstelės judėjimą fagocitozės metu). Eukariotinės ląstelės citoplazmos judėjimas iš vienos ląstelės dalies į kitą, užtikrinantis medžiagų transportą, vadinamas citoplazminiu judėjimu. 

 http://ocelici.weebly.com/citoskelet---celi269no-ogrodje.html
Citoskeletas

Kitas skirtumas, tarp eukariotinių ir prokariotinių citopazmų yra tas, kad dauguma fermentų, randamų prokariotinių ląstelių citozolyje yra eukariotinių ląstelių oragenelėse. 

https://www.thinglink.com/scene/565728773106827265

Žodynėlis:

Jonas - krūvį turinti dalelė.
Fagocitozė - procesas, kuriam vykstant didelė dalelė (maisto dalelė ar visa ląstelė) yra apgaubiama didesnės ląstelės membranos ir lieka šios ląstelės viduje.

Iki kito susitikimo :)

chekas

Informacijos šaltiniai:
  • Gerard J. Tortora, Berdell R.Funke, Christine L. Case. "Microbiology. An Indtroduction". 11th edition. p 94, 101
P.S. All foreign readers are now able to translate a blog with a button on the right side of the blog :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą