Mokslo naujienos: mokslininkai atrado virusą ir bakterijas, galinčias sukelti Alzheimerio ligą

http://amnesiainternational.net/en/node/4270

Pradžioje trumpai parašysiu apie pačią Alzheimerio ligą. Tai dažniausia demencijos forma. Demencija – atminties ir kitų intelektinių gebėjimų praradimas. Simptomai dažniausiai vystosi lėtai ir blogėja su laiku, tapdami tokie stiprūs, jog kenkia kasdieniniam gyvenimui. Alzheimerio liga dažnai siejama su senėjimu, kadangi didžioji dalis pacientų yra vyresni nei 65 metai. Tačiau liga gali atsirasti ir anksčiau, maždaug 40-50 gyvenimo metais. Kol kas nėra efektyvaus būdo, išgydyti ligą, tačiau yra priemonių, padedančių ją pristabdyti.

Tarptautinė 31 Alzheimerio ligos tyrėjų komanda pradėjo raginti mokslo pasaulį kitaip žiūrėti į Alzheimerio ligą. Žinutė aiški – po nesėkmingo dešimtmečio mėginant gydyti ar apsaugoti nuo ligos, laikas atnaujinti įrodymus, jog Alzheimerį gali platinti mikrobai.

Publikacija ypač pabrėžia herpes virusą, tą patį, kuris sukelia pūslelinę, ir 2 bakterijų rūšis, kurios jau ir taip buvo siejamos su Alzheimerio liga.
Tai nėra pirmasis kartas, kai mokslininkai įtaria, kad ligą gali sukelti bakterijos ar virusai. Ankstesni tyrimai rodo, jog žmonės, sergantys Alzheimeriu, yra labiau linkę sirgti tam tikromis mikrobų, įskaitant ir grybų, sukeliamomis ligomis, lyginant su kitais žmonėmis.

http://lietuve.lt/seima-ir-sveikata/herpes-virusu-sukeliamos-ligos-pusleline-ir-vejaraupiai

Bet bandymai tai susieti baigdavosi nesėkmėmis, todėl tikėtiniausia hipotezė yra ta, jog ligą sukelia lipnios amiloidinės apnašos ir neteisingai sulankstyti tau baltymai smegenyse. Tai sutrikdo neuronų susisiekimą vieniems su kitais, dėl to atsiranda atminties praradimas, prasideda sunku mokytis ar prisiminti jau išmoktus dalykus (net ir tai, kas atrodo yra įgimta), o galiausiai viskas baigiasi mirtimi.

Neseniai išleista publikacija teigia, jog laikas pradėti svarstyti, kad galbūt tam tikri virusai ar bakterijos iššaukia šių apnašų atsiradimą ir pradėti tirti, jog galbūt antimikrobiniai vaistai galėtų tai sustabdyti. Mokslininkai daugiausiai dėmesio kreipia į Herpes simplex pirmo tipo virusą (HSV1), bakteriją Chlamydia ir spiralinės formos bakterijas - spirochetas.

http://edguidance.com/sti/chlamydia-the-silent-disease/

Mančesterio universiteto (Jungtinė Karalystė) chemikas, vienas iš publikacijos autorių, Douglas Kell sako: „Mes teigiame, jog yra nenuginčijamų įrodymų, kad Alzheimerio liga potencialiai sukeliama mikrobų. Mes nebegalime toliau ignoruoti šių įrodymų“.

Jei bus patvirtinta, kad mikrobai vaidina rolę sukeldami Alzheimerį, tai galėtų padėti paaiškinti vis labiau kylančią hipotezę, jog Alzheimeris gali būti perduodamas operacijų ar kraujo perpylimo metu. Šias žinias taip pat būtų galima pritaikyti naujoms teorijoms, jog kitos ligos, tokios kaip skrandžio opos ir kai kurie vėžio tipai, gali būti skatinami mikrobinių infekcijų.

Taigi kaip galėtų virusai ir bakterijos skatinti atsirasti Alzheimerį? Kol kas tai dar nėra žinoma ir tai yra viena iš sričių, prie kurios tyrimų šiuo metu mokslininkai yra apsistoję. Bet jau yra įrodyta, jog herpes virusas pažeidžia nervų sistemą ir jis sukelia uždegimus įvairiose kūno vietose, kas yra Alzheimerio ligos požymiai.

Tačiau yra ir kitaip manančių mokslininkų. Neurologijos mokslų atstovas John Hardy mano: „Tai yra mažumos požiūris. Mes turime pagalvoti apie šią galimybę, tačiau publikacija nepakeis daugumos mokslininkų nuomonės, susijusios su Alzheimerio liga.“

http://biosanctuary.com/environmental-toxicity-a-mental-health-disaster/

Tačiau iki šiol, labiau priimtinesnės hipotezės tyrimai lydėjo prie 400 nesėkmių per paskutinius 10 metų, tad naujosios publikacijos autoriai teigia, jog gana apsistoti tik ties ja.

Žinoma, problema nėra tokia aiški, kaip publikacijos autoriai teigia. Jei ji būtų tokia, mes jau žinotume jos sprendimo būdą. Ir svarbiausia, ekspertai ragina žmones nesijaudinti dėl šios galimos hipotezės, jog Alzheimerį galime „pasigauti“. Kaip viskas yra iš tikrųjų, prireiks dar ne vienerių metų tyrimų. 

Iki kito susitikimo :)

chekas

Informacijos šaltiniai:
  • http://www.alz.org/alzheimers_disease_what_is_alzheimers.asp
  • http://www.sciencealert.com/scientists-identify-a-virus-and-two-types-of-bacteria-that-could-be-linked-to-alzheimer-s
P.S. All foreign readers are now able to translate a blog with a button on the right side of the blog :)

2 komentarai:

  1. Labai Jums ačiū už šį vertingą straipsnį, gaila, jog prieš keletą metų Lietuvoje nepavyko rasti šios informacijos. Mano močiutė serga alzhaimeriu, vežėm ją ir į Berlyną, ir į Maskvą - deja, niekas nepadėjo, su laiku situacija tik blogėjo. Griebdamasis šiaudo viename užsienio bloge radau informaciją apie Keto dietą ir jos poveiki sergantiems šia liga , išbandėme, jau keleta metų situacija stabili, pablogėjimų nematyti. Be mitybos, dar vartojame šiuos vitaminus atminčiai , taip pat pastebėjome nors ir minimalų, bet pagerėjimą. Gal galite pakomentuoti su kuo tai galėtų būti susiję - realus efektas ar placebas?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Deja, bet apie Alzheimerio gydymą nieko nežinau...
      Liūdna dėl močiutės ir tikiuosi, kad situacijos pagerėjimas nėra tik atsitiktinumas

      Panaikinti