Įdomioji biologija. Matematikos taikymas biologijos moksluose

http://www.nature.com/nature/journal/v407/n6803/full/407435a0.html

Atėjo metas „Įdomiajai biologijai“ ir šįkart skaitytojo siūlyta tema apie matematikos taikymą biologijos moksluose.

Iš pirmo žvilgsnio, matematika ir biologija neatrodo labai sietini mokslai, tiesa? Bet ar tikrai?

Prie progos, šiek tiek parašysiu apie matematiką, kurią mokiausi universitete. Pradėjom nuo matricų. Net pati nesupratau, ar aš tiesiog nesupratau pačio dalyko esmės, ar tikrai ši disciplina buvo mums įdėta tik dėl vaizdo. Kodėl mes tą mokėmės, man neaišku iki šiol, nors esu trečiame kurse. Toliau buvo išvestinės, integralai ir diferencialinės lygtis. Dabar jau supratau, ką mokėmės, bet ir vėl kyla klausimas, kodėl mes tą mokėmės? :D Gal tiesiog loginiam mąstymui ugdyti, nežinau...

Bet tema apie tai, kas sietina su biologija. Taigi pereinam prie kitų mano turėtų disciplinų – statistikos, tikimybių, o vėliau biometrijos (kas iš esmės yra biostatistika). Kodėl mokėmės šių dalykų – pagaliau supratau :D Darant eksperimentus, tikrai neapsieinama be statistikos. Įvairūs duomenys, kaip vidurkis, standartinis nuokrypis, pasikliautinieji intervalai ir kiti, parodo tikrai daug, planuojant ir vėliau analizuojant eksperimentą. Bet ir vėl, daugiau naudos kaip biologai turėjom iš pačių biologų dėstytos statistikos (biometrijos), nei iš matematikų. Todėl ir vėl man kyla klausimas, kodėl mes turėjom 2 statistikas – „paprastą“ ir bio? Kreditų švaistymas? Geriau įsikirstumėm dalyką?

O dabar rimčiau. Prieš pradedant daugiau domėtis šia tema, būčiau galėjus pasakyti, kad biologijoje taikoma tik statistika. Tad gal ir gerai, kad buvo pasiūlyta tokia tema, nes sužinojau apie tai, ko galbūt nebūčiau pagalvojus ar pasidomėjus.

Benaršydama, radau, kad kai kurie užsienio universitetai siūlo studijų programas, tokias kaip matematikos biologija (Mathematical biology). Šios studijų programos studentai mokosi apie matematinį biologijos ir fiziologijos problemų sprendimų modeliavimą. Tai viena iš sparčiausiai vystomų matematikos sričių. Ji ne tik padeda biologijos mokslui, bet kartu kuria naujus matematinius klausimus.

https://dreamerbiologist.wordpress.com/2015/02/14/is-systems-biology-the-string-theory-of-biology/

Tai man priminė šiek tiek girdėtą mokslą, kuris vadinasi sisteminė biologija. Iš esmės, tai mokslas apie biologines sistemas, kaip jos veikia, ir spėjimus, kaip jų veikimas gali kisti per laiką, priklausomai nuo sąlygų. Ties būtent spėjimų vieta didelės reikšmės turi matematika, galinti teoriškai paskaičiuoti tam tikrus veikimo modelius. Taip pat, matematinių žinių pagalba galima kurti naujus teorinius biologinių sistemų modelius. Vėliau tie modeliai gali būti tikrinami biologiškai ir žiūrima, ar tai iš tikro vyksta gyvuose organizmuose.

Gal besimokant sisteminę ar matematikos biologiją, pirmame kurse turėtos matricos ir išvestinės yra naudingos :D 

https://www.quora.com/Do-you-agree-there-is-hierarchy-of-knowledge-of-math-physics-chemistry-and-biology-while-the-rest-humanitys-subjects-are-simply-playing-with-words

Siūlykit savas temas, kurios pateks į mano blogą :)

Iki kito susitikimo :)

chekas

Informacijos šaltiniai:
  • http://www.gla.ac.uk/schools/mathematicsstatistics/research/maths/mathbio/
  • https://www.systemsbiology.org/about/what-is-systems-biology/
P.S. All foreign readers are now able to translate a blog with a button on the right side of the blog :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą