Mokslo naujienos. Mikrobų kontrolė žuvų žiaunose

http://godzilla.wikia.com/wiki/File:Gills.jpg

„Mokslo naujienos“ – skaitytojų pasiūlyta ir man įdomi pasirodžiusi rubrika. Kas keletą įrašų įkelsiu tai, kas naujo mikrobiologijos (ir apskritai biologijos) pasaulyje.

Mikrobų kontrolė žuvų žiaunose

Gyvenant vandenyje, labai lengva užsikrėsti ligomis, kadangi mikroorganizmai gali lengvai daugintis ir plisti. Tikėdamiesi pagerinti vakcinas, kurios padėtų žuvims išlikti sveikoms, mokslininkai susidomėję kaip žuvys atpažįsta ir reaguoja į patogenus, patenkančius į kvėpavimo organų gleivines.

Sunyer ir kolegų tyrimas parodė, kad žuvų žiaunose po susidūrimo su patogenu yra gaminamas tam tikras antikūnas – imunoglobulinas IgT. Iki šio bandymo buvo manyta, kad tik žinduoliai turi gleivinį imuninį atsaką.

Sunyer teigia, jog jų darbas pirmiausia parodo, kad žuvų organizmas gali sukelti lokalų imuninį atsaką kvėpavimo gleivinių paviršiuje. Galima tikėtis, jog imunoglobulinai taip pat turi didelę reikšmę kontroliuodami mikrobiotą žinduolių plaučiuose.

Ankstesniuose tyrimuose Sunyer su kolegomis parodė, jog IgT atsiranda pirmasis, kaip imuninis atsakas į patogenus žuvų žarnyne ir odoje. Kadangi žiaunos yra kvėpavimo organas, turintis gleivinį sluoksnį, mokslininkai norėjo pažiūrėti, ar čia yra panašus imuninis atsakas. Jie ištyrė vaivorykštinio upėtakio žiaunų gleives ir rado, jog čia apstu IgT. Buvo rasta ir kitų imunoglobulinų, tokių kaip IgM ir IgD. Tiriant žiaunų mikrobiotą, nustatyta, jog IgT yra pirmasis antikūnas, padengiantis bakterijas žiaunose. 

http://www.dentalcare.com/en-US/dental-education/continuing-education/ce1/ce1.aspx?ModuleName=coursecontent&PartID=2&SectionID=2

Kad parodytų dominuojantį IgT atsaką į patogenus žiaunose, mokslininkai užkrėtė vaivorykštinius upėtakius parazitu, sukeliančiu baltų taškų ligą, labai paplitusia žuvų infekcija, kurios pagrindiniai taikiniai yra oda ir žiaunos.

http://acnl.wikia.com/wiki/Rainbow_Trout
Vaivorykštinis upėtakis

http://freshaquarium.about.com/cs/disease/p/ich.htm
Baltųjų taškelių liga

Praėjus kelioms savaitėms po užkrėtimo, parazitai, likę žiaunose, buvo ištirti. Jie buvo padengti IgT. Keletas buvo padengti IgM ir nei vienas IgD. Žuvys, išgyvenusios infekciją, žiaunose turėjo padidėjusią B ląstelių, produkuojančių IgT, ekspresiją. Tai įrodo, jog IgT yra pagrindinis kovotojas su parazitu.

Sunyer komanda stebėjo panašų atsaką, kai žuvis užkrėtė bakterijomis Flavobacterium columnare, kurios paveikia odą ir žiaunas, kas dažniausiai baigiasi žuvų mirtimi.

https://www.jyu.fi/bioenv/en/divisions/smb/virus/bacterium-phage-interactions-2013-drivers-of-virulence-of-a-fish-pathogen
Flavobacterium columnare suformuota kolonija

Evoliuciniu požiūriu tai parodo, jog sudėtingas imuninio atsako mechanizmas kvėpavimo organų paviršiuose atsirado labai anksti stuburinių evoliucijoje.

Atliktas tyrimas taip pat padės sukurti tobulesnes ir pigesnes vakcinas žuvims. Jų kūrimui bus galima pasinaudoti atrastu imunoglobulinu – IgT. 

Žodynėlis:

Patogenas - mikroorganizmas, galintis sukelti ligą.
Imunoglobulinas - antikūnai - imuninės sistemos sudedamoji dalis.
Mikrobiota - mikroorganizmų, gyvenančių kitame organizme, visuma.
B ląstelės - vienos iš baltųjų kraujo kūnelių.

Iki kito susitikimo :)

chekas

Informacijos šaltiniai:
  • https://www.sciencedaily.com/releases/2016/02/160222142809.htm
P.S. All foreign readers are now able to translate a blog with a button on the right side of the blog :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą