Mikrobiologijos istorija. Tęsinys

Praėjusį kartą baigėm ties Robert Koch ir ties ten sustojom ne veltui, kadangi būtent šis mokslininkas yra laikomas mikrobiologijos „tėvu“. Laikotarpis tarp Pasteur ir Koch bandymų bei I-ojo Pasaulinio Karo yra vadinamas Auksiniu mikrobiologijos amžiumi (Golden Age of Microbiology).

1876m. Robert Koch suformuluoti postulatai (pradinis teiginys, priimamas be įrodymų):
  • Organizmai randami sergančio gyvulio kūne, bet nerandami sveikame kūne.
  • Organizmus galima išskirti iš sergančio gyvulio ir auginti kaip gryną kultūrą.
  • Gryna organizmo kultūra gali daugintis ir vėl užkrėsti naują gyvulį.
  • Pakartotinai persėsta kultūra bus identiška išskirtajai.

Robert Koch
https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Koch#/media/File:Robert_Koch_BeW.jpg

Šie postulatai sukurti analizuojant eksperimentus, leidžiančius tiesiogiai susieti konkrečius mikroorganizmus su konkrečiomis ligomis. Paskutiniuosius 100 metų šie kriterijai naudojami įrodinėjant, kad tam tikri mikroorganizmai sukelia ligas.

Per „Auksinį amžių“ mikrobiologija vystėsi labai sparčiai. Šio laikotarpio metu atrasta daug ligų sukėlėjų ir kartu imuninės sistemos komponentų, kovojančiais su jais. Mikrobiologai tyrė cheminį mikroorganizmų aktyvumą, sukūrė tobulesnį mikroskopą ir mikroorganizmų kultivavimo galimybes, tobulino vakcinas ir netgi chirurgines technikas. 1887 m. išrastos Petri lėkštelės, be kurių dabar mikroorganizmų kultivavimas laboratorijose būtų neįsivaizduojamas.

Laboratorijose naudojamos Petri lėkštelės
http://www.uhc.com/bmtn-categories/bmtn-news/2014/11/14/scientists-grow-alzheimers-brain-cells-in-a-petri-dish

Nors ir mikrobiologija pažengė labai sparčiai, vis dar buvo sunku išgydyti infekcinėmis ligomis susirgusius pacientus. Kol po II-ojo Pasaulinio Karo medicinai buvo pristatyti antibiotikai (medžiagos, naikinančios mikroorganizmus ar stabdančios jų augimą ir dauginimąsi. Jas natūraliai sintetina tam tikri mikroorganizmai. Apie antibiotikus būtinai papasakosiu plačiau kituose straipsniuose). Antibiotikų pagalba tokios ligos kaip pneumonija (plaučių uždegimas), meningitas, sifilis ir daug kitų, pradėtos sėkmingai gydyti.

Dirbti su virusais nebuvo įmanoma iki 5-ojo praėjusio amžiaus dešimtmečio, kada buvo pristatyti pirmieji elektroniniai mikroskopai. Tame pačiame dešimtmetyje, buvo pradėtas ir virusų kultivavimas. Vakcinų tobulėjimo dėka, 1950-1960 metais buvo galima sėkmingai kontroliuoti tokias ligas kaip poliomielitas, tymai, kiaulytė ir raudonukė.

Visą kitą laikotarpį jau galima vadinti moderniąja mikrobiologija. Žmogaus veikla darė įtaka ir naujiems mikrobiologijos atradimams: farmacijos produktų plėtra, kokybės kontrolės metodai maisto produktų gamyboje, vandens kokybės kontrolės, mikroorganizmų panaudojimas pramonės šakose. Mikroorganizmai pradėti naudoti gaminant vitaminus, aminorūgštis, fermentus, įvairius maisto produktus (pieno, mėsos, duonos, įvairios raugintos daržovės). Jais pasitelkiama ir gaminant alkoholį.

Išsivystė naujos, su mikrobiologija susijusios mokslo šakos: bakteriologija, mikologija, parazitologija, virusologija. Viena iš pagrindinių mikrobiologijos žinių taikymo sričių – biotechnologijos. Mikroorganizmai panaudojami kaip „gyvos gamyklos“ gaminant vaistus, kurie kitaip negalėjo būti pagaminti. Tarp jų žinomiausias insulinas. Iki šio laiko, buvo naudojamas kiaulių insulinas. Dabar galima naudoti dirbtinai, bakterijų pagalba, susintetintą žmogaus insuliną. Taip pat galima sukurti tokias bakterijas, kurios padidintų augalų atsparumą vabzdžiams ar šalčiui. Šie atradimai labai gelbsti žemės ūkyje. 

http://www.successcds.net/Articles/Biotechnology.htm

Paskutiniame amžiuje, patobulėjus techninėms galimybėms bei kitų mokslo sričių atradimų dėka, labai daug naujo buvo atrasta ir mikrobiologijos moksle. Viską išrašyti būtų labai sunku. Apie kai kuriuos atradimus bus rašoma atskirai kituose bloguose. 

Iki kito susitikimo :)

chekas

Informacijos šaltiniai:
  • http://www.cliffsnotes.com/study-guides/biology/microbiology/introduction-to-microbiology/a-brief-history-of-microbiology
  • Gerard J. Tortora, Berdell R.Funke, Christine L. Case. "Microbiology. An Indtroduction". 11th edition. p 8, 11-12
P.S. All foreign readers are now able to translate a blog with a button on the right side of the blog :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą