Grybai

http://sveikata.tv3.lt/straipsnis/galite-grybauti-grybai-neradioaktyvus-1585

Dauguma, išgirdę žodį „grybas“, pagalvotų apie baravyką ar musmirę, išdygusius miške. Mano sesė nuo pat tada, kai sužinojo, kad mokaus ir apie grybus, vis klausia: „Kada jūs nagrinėsit grybuką?“, turėdama omenyje sausainį :D Tačiau grybų karalystė nėra tik tai, ką galima pamatyti miške ar, juo labiau, iškeptas sausainis. Tai yra kur kas daugiau.

http://srovesblogspotcom.blogspot.lt/2012/03/grybukai.html

Grybai yra eukariotiniai organizmai (jų ląstelės turi branduolius). Organizmai, priklausantys grybų karalystei, gali būti tiek vienaląsčiai, tiek daugialąsčiai. Didieji (makro) grybai, tokie, kurie yra randami miške, gali iš pažiūros atrodyti labiau kaip augalai, tačiau jie neatlieka fotosintezės, o grybų ląstelių sienelės yra sudarytos iš chitino, ne celiuliozės, kaip augalų.
Vienaląsčiai grybai, mielės, yra ovalūs mikroorganizmai, kurie yra kiek didesni, už bakterijas. Rūšį Saccharomyces cerevisiae puikiai žino bet kuris mikrobiologas (todėl apie jas galėsiu parašyti atskirai). Jų taip pat galima nusipirkti parduotuvėje. Mielės naudojamas įvairiems kepiniams kildinti, taip pat gaminant alkoholinius gėrimus.

Saccharomyces cerevisiae
https://microbewiki.kenyon.edu/index.php/File:Saccromyces.jpg

Tipiškiausi grybai yra pelėsiai. Jie taip pat yra vienaląsčiai, tačiau formuoja matomas kolonijas – grybieną, kurią sudaro ilgi, besišakojantys ir susiraizgę, hifai (gijos). Nors ir nepagalvotume, bet su šiuo grybų tipu tenka susidurti kone kasdien – jis randamas ant sugedusio maisto, duonos ar vaisių, taip pat prastai vėdinamose drėgnose patalpose ir t.t.

http://grynas.delfi.lt/gyvenimas/gleznas-ir-pukuotas-namu-gyventojas-nuodingumu-kartais-prilygstantis-zalsvajai-musmirei.d?id=64084346

Grybai gali daugintis tiek lytiniu, tiek nelytiniu būdu. Nelytinis mielių dauginimasis vadinamas pumpuravimusi. Maistinių medžiagų grybai gauna siurbdami organines medžiagas iš savo aplinkos – dirvožemio, jūros ar gėlo vandens ar netgi gyvūnų ar augalų (parazitiniai grybai).

Mielių pumpuravimasis
http://vddb.library.lt/fedora/get/LT-eLABa-0001:E.02~2013~D_20131015_155740-58695/DS.005.0.01.ETD

Mikroskopiniai grybai teikia tiek naudą, tiek ir žalą. Jie yra naudojami apdorojant maistą (pelėsiniai sūriai, mėsos gaminiai, kepinių kildinimas ir t.t.), naudojami kaip modeliniai organizmai tyrimams (pvz.: tiriant vaistus, pradžioje yra atliekamas testas su mielėmis).

Iš kitos pusės, patiriami nemaži ekonominiai nuostoliai, kai grybelinė infekcija užklūpsta ūkį, sunakindama derlių. Grybai sukelia ligas ir žmonėms bei gyvūnams (su pėdų grybeliu greičiausiai yra tekę susidurti daugumai). 

Kviečius užpuolęs grybelis
http://www.technologijos.lt/n/mokslas/gamta_ir_biologija/straipsnis-7972/straipsnis/Mutaves-kvieciu-grybelis-neramina-mokslininkus

Šiam kartui tiek. Iki kito susitikimo :)

chekas

Informacijos šaltiniai:
  • Gerard J. Tortora, Berdell R.Funke, Christine L. Case. "Microbiology. An Indtroduction". 11th edition. p 4 
P.S. All foreign readers are now able to translate a blog with a button on the right side of the blog :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą