Organelės. Branduolys

https://www.stolaf.edu/people/giannini/cell/nuc.htm

Pagrindinis skirtumas tarp eukariotinių ir prokariotinių ląstelių yra tas, kad eukariotinės ląstelės turi organeles. Tai yra ląstelės dalys, turinčios specifinę formą ir funkcijas. Joms priskiriami branduolys, endoplazminis tinklas, Goldžio kompleksas, lizosoma, vakuolė, mitochondrija, chloroplastas, peroksisoma ir centrosoma (nors citologai (ląstelės biologijos žinovai) ginčijasi, ką tiksliai galima laikyti organele). Ne visos šios organelės yra randamos visose eukariotinėse ląstelėse. Kituose įrašuose iš eilės aptarsiu visas šias organeles, o šiandien pradėsiu nuo branduolio.

https://ajweinmann.wordpress.com/nucleus/

Branduolys yra ta ląstelės organelė, be kurios eukariotinė ląstelė nefunkcionuotų (bent taip yra manoma). Dažniausiai jis yra sferinės (apskritos) arba ovalios formų. Dažniausiai branduolys yra didžiausia ląstelės organelė ir savyje turi didžiąją dalį genetinės informacijos (DNR). Dalis DNR randama mitochondrijose ir chloroplastuose.

Branduolį dengia dviguba membrana, vadinama branduolio voku. Abi membranos yra panašios į plazminę membraną. Mažyčiai kanaliukai voke, vadinami branduolio poromis, leidžia branduoliui komunikuoti su citoplazma: branduolio poros reguliuoja medžiagų judėjimą tarp branduolio ir citoplazmos. Branduolio viduje yra vienas arba keli sferiniai branduolėliai. Tai yra kondensuoti chromosomų regionai, kuriuose yra sintetinamos ribosominės RNR. Šios ribosominės RNR yra svarbus ribosomų komponentas.

http://jrobinsonjparletteorganelles.weebly.com/-nucleus--its-parts.html

Branduolyje yra didžioji dalis ląstelės DNR, kuri yra sujungta su tam tikrais baltymais. Vieni iš šių baltymų yra vadinami histonais, o kiti – nehistoniniais baltymais. 165 DNR bazių ir 9 histonų molekulių kombinacijos vadinamos nukleosoma. Kol ląstelė nesiruošia dalintis, tai DNR ir su ja susiję baltymai matomi kaip gijos, vadinamos chromatinu. Branduolio dalijimosi metu (prieš dalinantis ląstelei) chromatinas susisuka į storesnius, lazdelės formos kūnelius ­– chromosomas. Prokariotinės chromosomos nepatiria tokių pasikeitimų, neturi histonų ir nėra uždengtos branduolio voku.

http://www.nature.com/nrd/journal/v11/n5/fig_tab/nrd3674_F1.html

Žodynėlis:

Histonas – baltymas, supakuojantis ir orientuojantis DNR molekulę branduolio viduje. 

https://ifunny.co/tags/Joke/1442191247

Šiam kartui tiek. Iki kito susitikimo :)

chekas

Informacijos šaltiniai:
  • Gerard J. Tortora, Berdell R.Funke, Christine L. Case. "Microbiology. An Indtroduction". 11th edition. p 101,102
P.S. All foreign readers are now able to translate a blog with a button on the right side of the blog :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą