Ląstelės intarpai

http://www.doctorc.net/Labs/Lab3/lab3.htm

Prokariotinės ląstelės citoplazmoje yra randama keletas rūšių rezervavimo dalelių, vadinamų ląstelės intarpais. Ląstelės kaupia tam tikras medžiagas, kai jų aplinkoje yra gausu, o šias sukauptas medžiagas suvartoja, kai aplinka pasikeičia į ląstelėms nepalankią.

Į intarpus makromolekulės sukoncentruojamos tam, kad būtų išvengta padidėjusio osmosinio slėgio. Jam atsiradus, makromolekulės būtų tiesiog paskleistos po citoplazmą. Kai kurie intarpai plačiai paplitę tarp bakterijų, kai kuriuos turi tik konkrečios bakterijų rūšys. Ląstelių intarpai gali tapti viena iš priemonių rūšims identifikuoti.

Metachromatinės granulės yra dideli intarpai. Jų pavadinimas kilo nuo to, nes dažant tam tikrais mėlynais dažais (pvz., metileno mėlynu), kartais jos nusidažo raudona spalva (paradoksas). Kitaip šios granulės dar vadinamos volutino granulėmis. Volutinas kaupia neorganinį fosfatą (polifosfatą), kuris gali būti panaudotas ATP sintezėje. Šias granules formuoja tos rūšys, kurios gyvena fosfatu turtingoje aplinkoje. Metachromatines granules turi dumbliai, grybai, pirmuonys ir bakterijos. Volutino granulės yra viena iš Corynebacterium diphtheriae atpažinimo charakteristikų. Dažant šias bakterijas su metileno mėlynuoju, matomos mėlynos bakterijos su raudonomis granulėmis.

Čia yra mano pačios dažytos mielių volutino granulės. Mielėse jos dažosi tamsesne mėlyna spalva.

http://www.inds.co.uk/product/metachromatic-granules-or-polar-bodies-corynebacterium-diphtheriae-smear-specially-stained/
Corynebacterium

Polisacharidinėse granulėse kaupiamos glikogenas ir krakmolas. Šias granules lengva atskirti užlašinus ant mėginio jodo tirpalo. Nudažius juo, glikogeno granulės nusidažo raudonai ruda, o krakmolo mėlyna spalvomis.

Mielėse dažytos glikogeno granulės

Lipidinius intarpus turi įvairios Mycobacterium, Bacillus, Azobacterium, Spirillum ir kitų bakterijų genčių rūšys. Dažniausiai lipidinės atsargos bakterijose kaupiamos poly-β-hidroksibutinės rūgšties pavidalu. Lipidiniai intarpai ląstelėse aptinkami dažant jas riebaluose tirpiais dažais (pvz,. Sudano dažu).

Kiek nevykusiai nudažyti lipidiniai intarpai

Tam tikros bakterijos, pavyzdžiui Thiobacillus genties („sieros bakterijos“), energijos gauna oksiduodamos sierą ar jos turinčius junginius. Šios bakterijos turi sieros granules, kurias naudos kaip energijos rezervuarus.

https://www.naro.affrc.go.jp/english/niah/em/bacteria/042969.html

Karboksisomos yra intarpai, turintys fermentą ribuliozės 1,5-difosfato karboksilazę. Fotosintetinančios bakterijos naudoja anglies dioksidą kaip anglies šaltinį. Joms reikia šio fermento anglies dioksido fiksacijai. Karboksisomas turi nitrifikuojančios bakterijos, melsvabakterės ir thiobacillos.

https://en.wikipedia.org/wiki/Carboxysome

Vandenyje gyvenantys prokariotai dažnai savo ląstelėse turi tuščias ertmes. Jos yra vadinamos dujinėmis vakuolėmis. Kiekviena vakuolė susideda iš eilėmis išsidėsčiusių, baltymais apgautų dujinių pūslelių. Šios vakuolės palaiko ląstelių plūdrumą, kad bakterijos liktų tame vandens gylyje, kuris bakterijoms yra priimtiniausias gauti užtektiną kiekį deguonies, šviesos ir maistinių medžiagų.

http://biorecie.ird.nc/?q=eol/870/nojs

Magnetosomomis vadinami geležies oksido intarpai. Jas formuoja keletas gramneigiamų bakterijų, tokių kaip Magnetospirillum magnetotacticum. Šie intarpai elgiasi kaip magnetai. Bakterija gali naudoti magnetosomas tam, kad judėtų žemyn kol pasieks bakterijai tinkamą prisitvirtinimo vietą. In vitro sąlygomis, magnetosomos gali išsiardyti esant peroksidams, kurie ląstelėje susidaro aplinkoje esant deguonies. Manoma, jog magnetosomos apsaugo bakteriją nuo šių peroksidų kaupimosi ląstelėje.

http://classes.midlandstech.edu/carterp/courses/bio225/chap04/lecture5.htm

Žodynėlis:

Osmosinis slėgis – jėga, priverčianti vandens molekules judėti pro pusiau laidžią membraną.
Metachromatinis – dažosi kita spalva, nei yra dažas.
Glikogenas – gliukozės molekulių atsargos.
In vitro – mėgintuvėlyje. 

Šiam kartui tiek. Iki kito susitikimo :)

chekas

Informacijos šaltiniai:
  • Gerard J. Tortora, Berdell R.Funke, Christine L. Case. "Microbiology. An Indtroduction". 11th edition. p 94,95
P.S. All foreign readers are now able to translate a blog with a button on the right side of the blog :)

2 komentarai:

  1. eina sau,taip džiaugiuosi,kad radau Tavo blogą! toks įdomus ir netradicinis!

    AtsakytiPanaikinti