Plazminė membrana

http://www.histology.leeds.ac.uk/cell/plasma_membrane.php

Plazminė membrana (arba vidinė membrana, jei kalbėsime apie gramneigiamas bakterijas) yra plona struktūra, esanti po ląstelės sienele ir apgaubianti ląstelės citoplazmą. Prokariotų plazminę membraną sudaro fosfolipidai, kurie yra pagrindiniai visų membranų komponentai, ir baltymai. Eukariotinių ląstelių plazminę membraną papildo angliavandeniai ir steroliai, pavyzdžiui, cholesterolis. Kadangi prokariotų plazminės membranos neturi sterolių, jos yra silpnesnės, nei eukariotų. Išimtis yra bakterijos mikoplazmos (Mycoplasma), kurios neturi ląstelės sienelės, bet plazminės membranos sudėtyje yra sterolių. 

 
 http://apbiomaedahs.weebly.com/2b-cell-homeostasis---cell-membrane-processes.html

Pasižiūrėjus pro elektroninį mikroskopą, prokariotų, eukariotų, o taip pat ir išorinė gramneigiamų bakterijų, membranos atrodo kaip 2 sluoksnių struktūros - 2 tamsios juostos, o tarp jų matomas šviesus tarpas. Taip yra dėl to, kad fosfolipidai išsidėsto į 2 paraleles eiles, vadinamuoju lipidiniu bisluoksniu. Kiekviena fosfolipido molekulė turi galvutę, kurią sudaro fosfatinės grupės ir glicerolis, kurie yra hidrofiliniai (vandenį mėgstantys) ir tirpūs vandenyje, ir uodegėles, kurias sudaro riebalų rūgštys ir jos yra hidrofobinės (vandens bijančios) ir netirpios vandenyje. Todėl ir susidaro bisluoksnis - fosfolipidų galvutės nukreipiamos į plazminės membranos išorę, o uodegėlės slepiamos nuo vandens viduje. 
 https://i.ytimg.com/vi/QQgXfuFyKM4/hqdefault.jpg

Baltymai, esantys plazminės membranos sudėtyje, gali būti skirstomi įvairiais būdais. Periferiniai baltymai yra vidinėje arba išorinėje membranos pusėje. Tai gali būti fermentai, kurie katalizuoja (pagreitina) chemines reakcijas arba gali keisti membranos formą judėjimo metu. Kiti, integraliniai baltymai, kerta plazminę membraną. Dauguma integralinių baltymų visiškai kerta plazminę membraną ir yra vadinami transmembraniniais baltymais. Kai kurie integralieji baltymai yra kaip kanalai, kurie turi poras ar skyles, pro kurias dalelės gali patekti į arba išeiti iš ląstelės. 

Dauguma baltymų ir kai kurie lipidai išorinėje plazminės membranos pusėje turi prikabintų angliavandenių. Baltymai, susijungę su angliavandeniais, vadinami glikoproteinais, o lipidai - glikolipidais. Tiek glikoproteinai, tiek glikolipidai padeda ląstelę apsaugoti ir dalyvauja ląstelių-ląstelių sąveikose. Pavyzdžiui, glikoproteinai dalyvauja tam tikrose infekcinėse ligose: gripo virusas į ląstelę patenka po to, kai savo glikoproteinais, esančiais jų membranose, prisikabina prie ląstelėje esančių receptorių. 

 https://www.boundless.com/biology/textbooks/boundless-biology-textbook/structure-and-function-of-plasma-membranes-5/components-and-structure-64/fluid-mosaic-model-327-11464/

Fosfolipidų ir baltymų molekulės, plazminėje membranoje, nėra stabilios, jos nuolatos juda. Šis judėjimas siejamas su plazminės membranos funkcijomis. Be abejo, judėjimo metu atsiranda tam tikri membranų suplyšimai. Tačiau kadangi fosfolipidų uodegėlės jungiasi viena prie kitos, tai bet koks nedidelis membranos suplyšimas yra lengvai sutaisomas. Membrana yra klampios konsistencijos, kuri leidžia baltymams judėti laisvai, neardant membranos struktūros. Toks dinamiškas fosfolipidų ir baltymų išsidėstymas vadinamas skysčių mozaikos modeliu.

Funkcijos. Pagrindinė ir svarbiausia plazminės membranos funkcija yra sukurti selektyvų barjerą, pro kurį dalelės patenka į ir išeina iš ląstelės. Plazminė membrana sukurią selektyvų pralaidumą - tam tikros molekulės ir jonai pereina šį barjerą, o kitos - ne. Šis pralaidumas priklauso nuo tam tikrų savybių. Didelės molekulės (pavyzdžiui baltymai) negali praeiti pro plazminę membraną, nes jos tiesiog yra didesnės, nei integralinių baltymų poros, kurios tarnauja kaip kanalai. Bet mažesnės molekulės (vanduo, deguonis, anglies dioksidas, cukrūs) dažniausiai lengvai patenka į ląstelę (ar išeina iš jos). Jonai pro membraną skverbiasi labai lėtai. Dalelės, lengvai tirpstančios lipiduose, juda pro membraną labai paprastai, kadangi membrana sudaryta iš fosfolipidų, o panašios struktūros molekulės viena kitą traukia geriau, nei skirtingų struktūrų molekulės.

http://study.com/academy/lesson/cell-membrane-functions-role-structure.html

Žodynėlis:

Fermentas - baltyminis katalizatorius, paspartinantis organizme vykstančias chemines reakcijas tūkstančius kartų. Be fermentų šios reakcijos nevyktų arba vyktų labai lėtai.
Jonas - krūvį turinti dalelė (atomas, molekulė).

https://www.pinterest.com/pin/377950593701832514/ 

Šiam kartui tiek. Iki kito susitikimo :)

chekas

Informacijos šaltiniai:
  • Gerard J. Tortora, Berdell R.Funke, Christine L. Case. "Microbiology. An Indtroduction". 11th edition. p 89-90
P.S. All foreign readers are now able to translate a blog with a button on the right side of the blog :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą