Fimbrijos ir pilės

https://www.youtube.com/watch?v=qVqvdECL1fo

Dauguma gramneigiamų bakterijų turi panašius į plaukus priedus, kurie yra trumpesni, tiesesni ir plonesni, nei žiuželiai ir yra naudojami prisitvirtinimui prie paviršių ar DNR perdavimui tarp ląstelių (transformacija). Dažniausiai jos nesiejamos su judėjimu. Šios struktūros, sudarytos iš baltymo pilino, skirstomos į 2 tipus, fimbrijos ir pilės, kurios turi labai skirtingas funkcijas. Šias funkcijas toliau ir aptarsiu.

Fimbrijos gali būti sutelkiamos ląstelės poliuose arba padengti visą ląstelės paviršių. Ląstelė gali jų turėti nuo vos kelių iki kelių šimtų. Fimbrijomis ląstelės sukimba viena su kita arba su paviršiumi. Toks sukibimas vadinamas adhezija. Fimbrijos yra susijusios su bakterijų bioplėvelių ar kitokių sankaupų susiformavimu ant įvairių paviršių: skysčių, stiklo, akmenų ir t.t. Fimbrijomis bakterijos gali prikibti ir prie organizmų epitelinio audinio. Pavyzdžiui, bakterijos Neisseria gonorrhoeae, gonorėjos sukėlėja, fimbrijos padeda kolonizuoti gleivinės ląsteles. Kai įvyksta kolonizacija, bakteriją gali sukelti ligą. E. coli O157 kamieno fimbrijos leidžia bakterijai prisitvirtinti plonajame žarnyne. Šis kamienas sukelia viduriavimą. Kai bakterija neturi fimbrijų (dėl genetinių mutacijų), negali įvykti kolonizacija ir liga nesukeliama.

http://classes.midlandstech.edu/carterp/Courses/bio225/chap04/ss3.htm

Pilės dažniausiai yra ilgesnės už fimbrijas. Ląstelė jų turi 1 ar 2. Pilės atsakingos už ląstelės judėjimą ir DNR transformaciją tarp ląstelių. Trūkčiojančio judėjimo metu pilės pailgėja, prisitvirtina prie paviršiaus ar kitos ląstelės ir kadangi susitraukia baltymas pilinas, tai ir pačios pilės sutrumpėja. Toks judėjimo modelis sukuria trumpus, trūkčiojančius ir nutrūkstančius judesius. Šis judėjimas būdingas Neisseria gonorrhoeae, Pseudomonas aeruginosa ir kai kuriems E. coli kamienams. Kitas su pilėmis susijęs judėjimas vadinamas sklandymu, tai lengvas miksobakterijų judėjimas. Toks judėjimas leidžia mikroorganizmams judėti paviršiuose, turinčiuose mažai vandens, pavyzdžiui, dirvoje.

http://www.allposters.com/-sp/Pseudomonas-Aeruginosa-Bacteria-are-Opportunistic-Pathogens-Posters_i9005534_.htm
Pseudomonas aeruginosa ląstelės

Kai kurios pilės pritraukia bakterijas viena prie kitos ir taip leidžia bakterijoms apsikeisti DNR. Toks procesas vadinamas konjugacija, o pilės, leidžiančios šiam procesui įvykti – konjugacinės (lytinės) pilės. Šio proceso metu, vienos ląstelės, vadinamos F+, pilė prisijungia prie tam tikrų kitos ląstelės receptorių. Bakterija gali būti tiek tos pačios, tiek kitokios rūšies. Bakterijos turi fizinį kontaktą viena su kita ir DNR iš F+ ląstelės perduodama kitai ląstelei, neturinčiai šios DNR. Po konjugacijos, recipientinė ląstelė gali įgauti naują savybę, pavyzdžiui atsparumą antibiotikui ar geresnį prisitaikymą prie terpės.

https://yourmomislike.wordpress.com/2013/04/20/your-mom-is-like-f-e-coli/


Žodynėlis

Epitelinis audinys – dengiamasis audinys. Vienas svarbiausių organizmo audinių.
Kamienas – tam tikras mikroorganizmo subtipas. Pavyzdžiui, gali būti ta pati rūšis, tačiau tam tikri subtipai pasižymės skirtingomis savybėmis, tai ir kiekvienas toks subtipas bus skirtingas tos rūšies kamienas.

Šiam kartui tiek. Iki kito susitikimo :)

http://sciencejokesdaily.com/post/17600382671/valentines-day-bacteria-by-picklenation
chekas

Informacijos šaltiniai:
  • Gerard J. Tortora, Berdell R.Funke, Christine L. Case. "Microbiology. An Indtroduction". 11th edition. p 82-84

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą