Virusai

http://www.primo-pc.com/virus-removal.html

Virusai nėra gyvi organizmai. Jie yra neląstelinė gyvybės forma. Nors ir yra išskiriamas atskiras mokslas, virusologija, neretai virusai yra priskiriami mikrobiologijai, nors ir nėra laikomi tikraisiais mikroorganizmais. Tačiau yra mokslininkų, manančių, kad juos būtų galima priskirti gyviesiems organizmams. Bet apie visus už ir prieš, kodėl virusai galėtų arba negalėtų būti priskirti mikroorganizmams, parašysiu atskirą įrašą ateityje. Šį kartą tik įvadas apie tai, kas tai yra virusas.

http://dvm5.blogspot.lt/2010/11/introduction-history-of-viruses.html

Virusai yra labai maži, matomi tik su elektroniniu mikroskopu. Jie yra labai paprastos struktūros – genetinė medžiaga DNR arba RNR, gaubiama baltymine kapside. Kai kurių virusų kapsides gaubia lipidinis apvalkalas – vokas.


https://en.wikipedia.org/wiki/Epstein%E2%80%93Barr_virus
Viruso struktūra - genetinė medžiaga, gaubiama baltymine kapside ir lipidiniu apvalkalėliu

Visos gyvos ląstelės turi tiek DNR, tiek RNR, gali pačios atlikti išgyvenimui reikalingus biocheminius procesus bei daugintis. Tuo tarpu virusai turi tik DNR arba tik RNR, patys negali atlikti biocheminių procesų ir daugintis. Jie naudojasi kitų organizmų sistemomis, kad galėtų atlikti šiuos procesus - tai ir yra pagrindinis aspektas, kodėl virusai negali būti laikomi tikrąją gyvybės forma. Virusai yra laikomi kitų gyvybės formų parazitais.

Nebūdamas ląstelėje šeimininkėje, virusas negali išgyventi. Sukontaktuodamas su ląstele, virusas arba pats visas patenka į ląstelės vidų, arba įšvirkščia savo genetinę medžiagą, šitaip okupuodamas ląstelę ir liepdamas jai atlikti biocheminius procesus, reikalingus virusui pasidauginti.

http://ehp.niehs.nih.gov/121-a48/
Bakteriofagai (bakterijų virusai), prisitvirtinę prie bakterijos sienelės. Galima matyti, ir kaip jie įšvirkščia savo genetinę medžiagą į bakterijos vidų.

Virusai sukelia labai įvairias ligas. Kai kurie vėžio tipai taip pat sietini su virusų veikla.

Iš pažiūros skamba, kad virusai yra mums tik žalingi. Tačiau virusai yra panaudojami ir teikiant naudą žmonėms. Virusų genai pakankamai lengvai gali įsiterpti į ląstelės šeimininkės (dažniausiai bakterijų) genetinę medžiagą. Šis procesas vadinamas transdukcija. Taip pat virusas besidaugindamas gali pasiimti dalį šeimininkės genų ir perkelti kitiems organizmams. Dėl šios priežasties virusai naudojami genų inžinerijoje, biotechnologijose, nes gali būti panaudojami kaip vektoriai, kurie leistų įterpti norimus genus į kitų organizmų genomą.

Virusai skirstomi pagal formą, kokį organizmų tipą gali apkrėsti ir kokią genetinę medžiagą neša savyje.

http://www.ck12.org/user:a3F1aWNrQHdlYmIub3Jn/book/The-Webb-Schools-Biology-Textbook/section/23.2/
Pagrindinės virusų struktūrinės formos.

Šiam kartui tiek. Iki kito susitikimo :)

http://unearthedcomics.com/guest-comics/fan-art-from-bad-oranges-comics/

chekas

Informacijos šaltiniai:
  • Gerard J. Tortora, Berdell R.Funke, Christine L. Case. "Microbiology. An Indtroduction". 11th edition. p 5
  • http://www.ucmp.berkeley.edu/alllife/virus.html
P.S. All foreign readers are now able to translate a blog with a button on the right side of the blog :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą