Kas tos archėjos?

http://biologypop.com/archaea/

Neslėpsiu, kad egzistuoja dar tokios archėjos sužinojau tik antrame kurse. Iki tol apie jas nieko neteko girdėti. Todėl greičiausiai ir Jums, skaitant ankstesnius mano įrašus, kilo klausimas, kas tos archėjos.

Taigi, archėjos, kaip ir bakterijos, yra vienaląsčiai prokariotiniai mikroorganizmai (jų ląstelės neturi branduolio). Sandaros prasme, jos yra beveik vienodos. Skiriasi tik jų ląstelių sienelių sudėtis. Praeityje archėjos buvo priskiriamos bakterijoms ir vadinamos archaebacteria. Bet po to, kai buvo išsiaiškinta, jog jos evoliucionavo skirtingai nuo bakterijų ir skiriasi nemažai jų biocheminių procesų, buvo nuspręsta archėjas atskirti nuo kitų gyvybės formų.
Archėjos gyvena ekstremaliomis sąlygomis pasižyminčiose vietose. Tokiose vietose, kuriose kitų gyvybės formų nelabai ir surasi. Pagal tai jos yra suskirstytos į 3 pagrindines grupes: metanogenai, ekstremalūs halofilai, ekstremalūs termofilai.

Metanogenai taip vadinimi, nes jų kvėpavimo metu išskiriamos metano dujos.

https://www.boundless.com/microbiology/textbooks/boundless-microbiology-textbook/microbial-evolution-phylogeny-and-diversity-8/euryarchaeota-111/diverse-cell-forms-of-methanogens-574-7103/

Halofilai taip vadinami, nes jie, pavadinimą išvertus iš graikų kalbos, „myli druskas“. Jie gyvena ypatingai druskingose vietose , pvz.: Negyvojoje jūroje.

Halofilų kolonijos, matomos Negyvojoje jūroje
http://www.bentov.com/abstract_fine_art_g85-the_dead_sea_area_halophiles_phenomena_0893_p1832.html

Termofilai gyvena karštuose, sieros turinčiuose, vandenyse, pvz.: karštosios versmės Yellowstone Nacionaliniame parke JAV.

Didžiausia karštoji versmė Yellowstone
https://microbewiki.kenyon.edu/index.php/Yellowstone_Hot_Springs

Archėjos dauginasi ląstelei dalinantis pusiau. Ląstelių formos panašios į bakterijų, tačiau turi daugiau neįprastų formų, pavyzdžiui, kvadratinės arba plokščios. Jos juda dėka 1 ar kelių žiuželių.

Neįprastos formos archėjos
http://www.microbiologyonline.org.uk/about-microbiology/introducing-microbes/archaea

Nėra žinoma atvejų, kad archėjos sukeltų ligas žmonėms, todėl galime jų visiškai nebijoti :D

Kol kas dar labai trūksta informacijos, apie archėjas, ypač tas, kurios gyvena vandenynų dugne. Archėjų tyrimus sunkina ekstremalios jų gyvenimo sąlygos, dėl ko sudėtinga sukurti sąlygas, tinkamas kultivavimui (t.y. auginimui laboratotijose).

Iki kito susitikimo :)

chekas

Informacijos šaltiniai:
  • http://eol.org/info/457
  • Gerard J. Tortora, Berdell R.Funke, Christine L. Case. "Microbiology. An Indtroduction". 11th edition. p 4
P.S. All foreign readers are now able to translate a blog with a button on the right side of the blog :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą